Tips en adviezen bij het kopen van een bed
Waar moet u op letten bij het kopen van een bed?
Een landelijk eikenhouten bed op maat kopen? Wij maken uw bed in de voor u juiste lengte en breedte. Een nieuw te kopen bed moet in alle opzichten de juiste afmetingen hebben: de juiste afmetingen om comfortabel te slapen en het bed moet de juiste afmeting hebben om goed in uw slaapkamer te passen.
Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u van diverse tips en adviezen voorzien wanneer u een nieuw bed wilt kopen, wij maken voor u het meest geschikte bed op maat. Wilt u zich alvast in enkele aandachtspunten verdiepen? Lees verder, voor enkele adviezen bij het kopen van uw nieuwe bed.
Bed of ledikant?
Wanneer spreken we over een bed en wanneer spreken we over een ledikant?
Wanneer we het over een bed hebben of wanneer u een bed wilt kopen, wordt het woord ‘bed’ vaak gebruikt, terwijl in sommige gevallen alleen het ledikant wordt bedoeld. Met het woord bed wordt het gehele slaapsysteem bedoeld: het ledikant, de bedbodem, het matras, kussen en dekbed.
Wat is een ledikant?
Wanneer het woord bed wordt gebruikt wordt soms ook foutief het frame van het bed bedoeld, namelijk het ledikant. Een ledikant is een onderdeel van een bed. Een ledikant is uitsluitend de constructie van een bed, zonder het matras en zonder het beddengoed.
Een ledikant bestaat uit een frame met een zodanige constructie dat de bedbodem aan de binnenkant van het frame op randen rust. Voor een solide constructie heeft een tweepersoonsbed meestal een middenbalk voor het dragen van de twee bedbodems.
Een solide bed bestaat uit een doordachte constructie
Wanneer u een stevig en solide bed zoekt, moet u goed kijken naar hoe het ledikant is samengesteld. Voor een stevig ledikant lopen de steunranden bij voorkeur aan de binnenkant van het ledikant, van het hoofdeinde tot aan het voeteneinde. Door een draagbalk aan de gehele binnenrand van het ledikant krijgt het een stevige constructie en bovendien voldoende draagvlak om een bedbodem plus matras te dragen.
Insteekdiepte van het matras in de rand van het ledikant
Advies insteekdiepte van een matras
Hoever moet een matras in het ledikant liggen? Om ervoor te zorgen dat een matras goed op zijn plek blijft liggen, op de juiste plaats in het ledikant, is het raadzaam om minimaal 4 centimeter aan te houden qua insteekdiepte van het matras. Wanneer het matras zich voor minimaal 4 centimeter in het bed bevindt, ligt het matras voldoende op zijn plek en heeft het matras voldoende steun om veilig het bed in en uit te stappen.
Twee losse matrassen niet laten schuiven
Ook bij een tweepersoonsbed met twee losse matrassen, is het belangrijk om voldoende marge aan te houden. De juiste insteekdiepte zorgt ervoor dat de twee matrassen goed naast elkaar blijven liggen en er geen ruimte tussen de matrassen ontstaat. Door een geschikte insteekdiepte blijven beide matrassen goed op hun plaats en zal niet één van de twee matrassen over de bedrand kunnen gaan hangen, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.
Hoeveel steekt mijn matras boven de bedrand uit?
Hoe hoog mag het matras boven mijn ledikant uitsteken? Dat is een andere veelgestelde vraag. Bij het plaatsen van een matras in een ledikant is niet alleen de insteekdiepte van belang. Ook de mate waarin het matras boven het ledikant uit komt is belangrijk.
De insteekdiepte van een bed is de afstand vanaf de steunrand, waarop de bedbodem steunt, tot aan de rand van het ledikant, de bovenrand. Dit wordt de insteekdiepte genoemd, dit is nog niet de daadwerkelijke mate waarin uw matras in uw ledikant verzonken ligt.
Om te berekenen hoeveel centimeter een matras van 18 cm dik boven de bedrand uit zal steken, moet u een klein, eenvoudig rekensommetje maken: stel uw bed heeft een insteekdiepte van 15 centimeter en een bedbodem van 5 centimeter hoogte (dikte).
Trek deze twee maten van elkaar af om de daadwerkelijke mate waarin uw matras in uw ledikant verzonken ligt te bepalen: 10 cm. Indien u deze dieptemaat aftrekt van de dikte van uw matras, heeft u de afstand waarin uw matras boven uw ledikant uitsteekt. In dit voorbeeld steekt het matras 8 cm boven de rand van het ledikant uit qua hoogte.
Advies voor een geschikte matras hoogte boven het bed
Ons advies is om het matras minimaal 7.5 centimeter boven de bedrand uit te laten komen. Dit is een prettige afstand om comfortabel op de bedrand te zitten, zonder dat u de houten rand van het bed in de dijbenen voelt.
Welke uitsteekhoogte van uw matras vindt u mooi?
In hoeverre een matras in het ledikant verzonken ligt, is niet alleen belangrijk om veilig in en uit bed te kunnen stappen en comfortabel op de bedrand te kunnen zitten, het draagt ook bij aan de esthetische waarde van het geheel: wat vindt u mooi?
Zoals gezegd is het belangrijk om de mate waarin het matras boven het ledikant uitsteekt goed te beoordelen, anders heeft u kans dat u bij het in en uitstappen van uw bed, steeds de houten rand van uw ledikant voelt, wat pijnlijk kan zijn.
De instaphoogte van uw bed
Wat is de beste hoogte van een ledikant? Wanneer kiest u voor een laag of hoog bed?
De hoogte van een bed is vaak naar persoonlijke voorkeur. Toch zijn er een aantal factoren van belang, naarmate welke u een hoger bed zou kunnen wensen, bijvoorbeeld uw gezondheid en/of uw lengte.
Advies voor een geschikte instaphoogte van een bed
Een goede vuistregel is dat bij het zitten op het bed, de benen een hoek van 90 graden of iets meer vormen. In die situatie kunt u het prettigst en makkelijk in en uit bed stappen.
Wellicht heeft u een stoel, waarvan u zegt: dat is de perfecte zithoogte! Op die zithoogte wil ik mijn bed ook. Ga op uw favoriete stoel zitten en meet de afstand tussen de vloer en uw knieholte. Voor het perfecte bed op maat zullen wij de ideale hoogte van uw bed ook met u doornemen.
Welke bedlengte is geschikt om te kopen?
Hoe lang moet een bed zijn? Wat is de juiste lengte voor uw bed? De standaardmaat qua lengte voor een bed, is een bed van 200 cm lang. Een bed van 200 cm lang is de lengte die u het meeste tegen zult komen in de beddenwinkels. Deze bedlengte is gebaseerd op de gemiddelde lengte van de mensen van tegenwoordig. Maar is dit ook de beste lengte voor u?
Advies voor de juiste lengte van een bed
De vuistregel voor de juiste lengte van een bed is minimaal de eigen lengte plus 20 cm. Dan ligt u comfortabel in een passend bed.
Er zijn tegenwoordig ook genoeg mensen die langer zijn dan 180 cm. In dat geval is een standaard bed qua lengte net wat te klein. Vaak eigenlijk net niet groot genoeg om comfortabel te liggen…
Beter een langer bed kopen
Als een bed te klein is, ligt dat toch minder lekker. In eerste instantie constateert u wellicht geen probleem met de 200 cm bedlengte, maar als u slaapt kan het wel zijn dat u de grens van de 200 cm benaderd, namelijk dat u met de voeten tegen het voeteneinde of met het hoofd tegen het hoofdeinde aankomt.
Raakt u het einde van het bed aan met hoofd of voeten? Dat ligt ongemerkt niet lekker. De voeten worden opgetrokken of u trekt uw hoofd in, een verkeerde slaaphouding is dan het gevolg. Nare bijkomstigheden kunnen nekpijn, rugpijn, spierpijn, vermoeidheid en andere klachten zijn.
Het is daarom raadzaam om een langer bed te kopen dan de 200 cm die u in de meeste winkels zult aantreffen. Koop een bed in de juiste lengte. Kunt u die niet vinden? Een langer bed dan de standaard maten, maken wij graag voor u in onze werkplaats.
Wat is de beste breedte voor een bed
Hoe breed kan een bed het beste zijn? Uiteraard is de breedte van een bed een persoonlijke voorkeur, maar er zijn een aantal standaard maten. Deze maten komen het meeste voor:
Breedte eenpersoonsbed
Zo is een bed van 90 cm breed altijd een eenpersoonsbed, dit is een prettige breedte voor een persoon. Een bed van 90 cm is een standaard maat voor een eenpersoonsbed. Slaapt u graag breeduit dan kunt u ook aan een twijfelaar denken, een twijfelaar is een bed van circa 120 cm breed.
Breedte tweepersoonsbed
Een bed van 160 cm breed is de standaard afmeting voor een tweepersoonsbed. Er zijn ook tweepersoonsbedden van 140 cm breed, maar dit wordt toch vaak toch wat krap bevonden. Om samen wat ruimer te liggen is een tweepersoonsbed van 180 cm breed aan te raden. Wilt u samen alle ruimte hebben, dan kunt u ook denken aan een XL-tweepersoonsbed van 200 cm breed.
Een bedbodem kiezen voor uw bed
Een ander belangrijk onderdeel van een bed is de bedbodem. De bodem van het bed biedt ondersteuning aan het matras en draagt bij aan hoe het matras aanvoelt. Er zijn diverse soorten bedbodems, we noemen de twee meest voorkomende bedbodem soorten:
Een lattenbodem
Een lattenbodem is een bedbodem dat bestaat uit een houten frame met latten. Hoe meer latten de constructie telt, hoe beter de ondersteuning is die de bodem aan het matras geeft. Het aantal latten van een bedbodem bepaalt het draagvermogen. Er zijn lattenbodems met platte latten, maar ook gebogen latten. Een gebogen lattenbodem geeft meer vering aan het geheel.
Een schotelbodem
Een andere veelvoorkomende bedbodem is de schotelbodem. Een schotelbodem is een houten frame met kunststof schotels, die meeveren. Een schotelbodem draagt bij aan extra ventilatie voor u en uw matras. Bovendien geeft een schotelbodem optimale ondersteuning, omdat de kunststof schotels onafhankelijk van elkaar kunnen veren en kunnen meebewegen door wat te kantelen.
Open of gesloten bedbodem
Om diverse redenen kan een bed aan de onderkant, onder de bedbodem, open of gesloten zijn. Elk heeft ter overweging zijn voor- en nadelen.
Een bed met gesloten bedbodem
Het kan praktisch zijn om te kiezen voor een gesloten behuizing onder uw bed. Een gesloten behuizing van een bed biedt de mogelijkheid om het bed te voorzien van laden onder de bedbodem, onder het matras. Handig voor het opbergen van bijvoorbeeld beddengoed.
Een bed met open bedbodem
Heeft u het in bed vaak warm? Of heeft u last van allergie? Bent u bijvoorbeeld gevoelig voor huisstofmijt? Dan kunt u beter een bed kopen met een open behuizing, dus een bed zonder lades of dichte constructie.
Wanneer er zich een open ruimte onder het bed bevindt, is er meer ventilatie voor warmte afkomstig van het matras, bovendien kunt u gemakkelijk onder het bed stofzuigen.
Een bed met hoofdbord en voeteneinde
Tot slot willen we het nog met u hebben over een hoofdbord en/of voeteneinde van een bed.
Bedden met een hoofdbord en/of voeteneinde hebben meer cachet, meer body. Een hoofdbord en/of voeteneinde is geen must, maar een bed zonder hoofdeinde mist optisch gezien vaak iets. Er zijn hoofdeinden van hetzelfde materiaal als het ledikant van het bed, maar ook kunt u kiezen voor een met stof bekleed hoofdeinde. Uiteraard is een houten hoofdbord van uw bed hygiënischer, omdat het makkelijker schoon te maken is. Dat neemt niet weg dat een met stof bekleed hoofdeinde vaak wel erg chique is en prachtig staat in een landelijker slaapkamer!
Een bed met een licht achterover hellend hoofdbord
Een hoofdeinde van een ledikant is meestal haaks op het bed geplaatst. U kunt echter ook overwegen om het hoofdbord in een hoek van 6 a 8 graden naar achteren te laten hellen. Een iets achterover hellend hoofdbord is comfortabeler wanneer u op bed bijvoorbeeld zittend een boekje wilt lezen, een achterover hellend hoofdbord draagt bij aan een prettigere zithouding.
Advies bij het kopen van een bed
U ziet, er zijn genoeg punten ter overweging wanneer u een bed wilt kopen. Wij adviseren u hier graag bij. Een zoektocht naar een langer bed dan de standaardmaten is vooral een veelgevraagd verzoek. Dit is voor ons geen enkel probleem. Kom bij ons langs en we bespreken met u de mogelijkheden, zodat u binnenkort slaapt in het bed van uw dromen!
Ontdek de mogelijkheden van een maatwerk landelijk interieur.