Stoomoven voor uw landelijke keuken
Een landelijke keuken ademt een vleugje nostalgie uit, maar dat betekent nog niet dat uw landelijke keuken een ouderwetse keuken hoeft te zijn. Integendeel. Ook de landelijke keuken kunt u met een gerust hart voorzien van moderne foefjes. Sommige apparaten wilt u toch niet in uw keuken missen?
In deze blog vertellen we u het een en ander over een stoomoven. Wellicht overweegt u het plaatsen van een stoomoven? Maar u weet nog niet of het echt wat voor u is? U weet inmiddels al wat de voordelen zijn van het bereiden van voedsel met stoom, maar u twijfelt of een stoomoven wel gepast is in een landelijke keuken? Hieronder leest u de handigheden en onhandigheden van het beschikken over een stoomoven in uw keuken.
Is een stoomoven moeilijk in gebruik?
Met een stoomoven kunt u groente, aardappelen en meer stomen, zonder dat u er veel omkijken naar heeft. Het gebruik van een stoomoven is zelfs makkelijker dan koken of iets bakken in de oven. Natuurlijk zijn niet alle stoomovens hetzelfde, maar over het algemeen komt de werkwijze op hetzelfde neer.
Bij de stoomoven wordt een stoomplaat geleverd, dit is een plaat met vele gaatjes erin om de stoom door te laten. Op de stoomplaat plaatst u de gewenste groente, bijvoorbeeld broccoli, maak er wat kleinere stukjes van, dus snijd de steel in stukjes en haal de roosjes van de broccoli af. Is de hoeveelheid en het formaat van de broccoli naar wens, dan schuift u deze in de stoomoven.
Instellen van de stoomoven
Nu stelt u de stoomoven in. De meeste stoomovens laten eigenlijk direct de juiste instellingen al zien, omdat de meeste groenten even lang moeten stomen. Meestal zal dit 20 minuten zijn. De stoomoven stoomt op 100 graden, dus daar hoeft niets aan veranderd of ingesteld te worden, zoals bij een oven.
Waar komt het op neer? Groenten op de stoomplaat plaatsen, in de stoomoven schuiven, de stoomfunctie activeren en op start drukken. Ja, vaak is het zo simpel! De stoomoven roept wel wanneer hij klaar is.
Aardappels stomen
Maar de hardere groenten dan? En aardappelen? Geheel naar wens en al naar gelang van de grootte van de aardappel, kunt u de aardappelen kleiner maken. Net als bij koken duurt het garen van grote stukken aardappel langer.
Meestal zijn de door de stoomoven voorgestelde 20 minuten voldoende. Plaatst u forse aardappelen in zijn geheel in de stoomoven en denkt u dat deze wel wat langer moeten dan de door de stoomoven voorgestelde 20 minuten? Dan kunt u de tijd eenvoudig instellen en met een druk op de knop bijvoorbeeld met 5 minuten verlengen.
Als iets niet helemaal gaar blijkt te zijn, wat niet vaak voor zal komen, kunt u de stoomplaat gewoon weer terug schuiven en laat u het nog even 5 minuten verder stomen.
Het gemak van een stoomoven
Heeft u ook zo’n hekel aan een pan op het vuur zetten en tot verveling wachten tot het water kookt? Zonde van uw tijd. Indien u een stoomoven heeft in uw landelijke keuken, zult u zeker voor het gemak van stomen gaan kiezen, in plaats van koken.
Naast groente en aardappelen bereiden in de stoomoven, kunt u er ook pasta en rijst in koken! Zelfs tegelijkertijd met de groenten die u wilt koken. Hoe dan?
Bij de stoomoven wordt er in de meeste gevallen naast de stoomplaat nog een kleinere stoomplaat geleverd, dit is vaak een kleinere stoomplaat met en zonder gaatjes.
De kleinere stoomplaat met gaatjes gebruikt u wanneer u niet wilt dat de ene te stomen groentesoort door elkaar gaat met de andere groentesoort. De kleine stoomplaat zet u gewoon op de grote stoomplaat, naast de groente die op de grote plaat liggen. Sommige stoomovens leveren meerdere grote stoomplaten erbij, of zijn apart te koop, dan zijn de stoomplaten op diverse hoogtes te plaatsen in de stoomoven. Dat kan handig zijn wanneer u grote hoeveelheden te stomen heeft.
De kleine stoomplaat zonder gaatjes komt ook zeker van pas! Hier kunt u bijvoorbeeld rijst of pasta in stomen. Vul de kleine stoomplaat met de gewenste hoeveelheid rijst, voeg wat water toe en zet de stoomoven aan. Uiteraard staat dit ook beschreven in de handleiding. Bijvoorbeeld de hoeveelheid water en of er een afwijkende stoomtijd nodig is.
Waar haalt de stoomoven water vandaan?
Er wordt nogal eens gedacht dat een stoomoven aangesloten moet worden op de waterleiding. Uiteraard klinkt dat als een extra kostenpost en eventuele beperking in de indeling van de keuken voor wat betreft waar de stoomoven in de keuken geplaatst moet worden.
Wellicht was dit bij de eerste modellen het geval. Er zijn diverse soorten stoomovens en ook veranderd de techniek door de jaren heen. De meeste stoomovens hebben een handzaam waterreservoir. Deze vult u met water en plaatst u in de stoomoven. De stoomoven laat u weten wanneer het waterreservoir weer bijgevuld moet worden. Ook adviseert de stoomoven u wanneer u het waterreservoir het beste kunt legen.
Is een stoomoven alleen om te stomen?
Nee, met een stoomoven kunt u ook gewoon gerechten bereiden, zoals u gewend bent met een oven, dus wanneer u iets gaat bakken. Het handige van een stoomoven is, dat deze u kan helpen bij het bereiden van gerechten in de oven. De stoomfunctie van de oven kunt u namelijk ook bij de andere ovenfuncties toepassen. De oven injecteert dan steeds een beetje stoom in de ovenruimte. Standaard geeft de oven geen stoom wanneer u de ovenfunctie gebruikt, het is aan u of u hiervan gebruikmaakt en in welke gradatie u stoom wilt toevoegen tijdens het bakken.
Waarom u stoom zou willen toevoegen aan iets wat u wilt bakken? Denk bijvoorbeeld aan afbakbroodjes. Op de verpakking wordt er immers vaak geadviseerd om eerst het brood wat te bevochtigen. Dat doet de stoomfunctie dan voor u tijdens het afbakken van de broodjes, wel zo handig. Ook voor het bakken van cake is een beetje stoom handig, zo krijgt u altijd de perfect cake, zonder harde bovenlaag.
Wilt u een stoomoven plaatsen in uw landelijke keuken? Wij hebben jarenlang ervaring in het vervaardigen van landelijke keukens en kunnen u daarom goed adviseren over het plaatsen van keukenapparatuur in uw keuken. Neem contact met ons op en we kijken samen met u naar de mogelijkheden voor uw landelijke keuken. Of bekijk hier onze op maat gemaakte landelijke keukens.