7 punten die van uw keuken een landelijke keuken maken

Een landelijke keuken is een keuken waar u fijn kunt kokkerellen, maar waar het ook fijn vertoeven is, niet alleen tijdens het koken, bakken en braden! Een landelijke keuken heeft vaak de sfeer van een keuken en woonkamer in één. Op welke punten moet u letten als u uw keuken wilt transformeren tot een landelijke keuken?

1. Waar blijven de apparaten in de landelijke keuken?

Laten we meteen beginnen bij de apparaten die u gebruikt om te kunnen koken. Kookapparatuur is essentieel in een fijn werkbare keuken. Keukenapparaten nemen veel werk uit handen, sommige keukenapparatuur zou u absoluut niet willen missen, andere apparaten zijn wel heel erg fijn om over te beschikken. De vaatwasser, oven, magnetron zijn misschien niet altijd de mooiste apparaten. Hebben ze wel een mooi uiterlijk, dan passen ze wellicht niet in de sfeer van uw landelijke keuken. Er is een oplossing!

Keukenapparatuur uit het zicht

Om een keuken in landelijke sfeer te verwezenlijken, verwerkt u het beste zoveel mogelijk kookapparaten achter keukendeurtjes, uit het zicht. Heeft u plannen voor een nieuwe keuken? Laat uw landelijke keuken op maat maken, de vakman zal ervoor zorgen dat al uw apparatuur perfect achter elk keukenkastje past. Wanneer u van plan bent nieuwe apparatuur voor de keuken te kopen, koop dan inbouwapparatuur dat prima in de kasten achter een deur past.

Nostalgisch landelijk fornuis

Het fornuis vormt hier eigenlijk een uitzondering op. Deze wordt uiteraard niet aan het zicht onttrokken als het een fornuis met een nostalgische landelijke uitstraling betreft. Deze zijn gemaakt om gezien te worden! Er zijn fornuizen te koop met een nostalgisch ogende voorkant om een landelijke sfeer te creëren. Heeft u een ruime keuken? Dan is een vrijstaand fornuis een schot in de roos, om optimaal een landelijke tint aan de keuken te geven.

2. Kastfronten in de landelijke keuken

Alle kookapparatuur wordt dus bij voorkeur weggewerkt achter keukenkastjes. De keuken heeft dus veel kastdeurtjes, waardoor deze een groot deel van de landelijke stijl voor hun rekening nemen. Kies voor kastfronten die de natuur uitademen, kies voor hout. Houten kastfronten helpen de landelijke sfeer te verwezenlijken.

Keukenkastjes van massief hout

Een landelijke woonstijl is gebaseerd op een natuurlijke uitstraling, daarom zijn de panelen van de kasten hoofdzakelijk uit hout vervaardigd. Kies, als het budget het toelaat, voor massief hout. Wanneer u kiest voor massief hout als materiaal, heeft u er jarenlang plezier van. Massief hout is duurzaam, bovendien is het vaak goed te zien, voelen en horen wanneer het van echt hout gemaakt is. Echt hout is stevig en solide.

Keukenkastjes van fineer

In een nostalgische, landelijke keuken horen geen keukenkastjes van fineer thuis, vinden wij. We kunnen wel de binnenzijde van de keukenkastjes maken van plaatmateriaal met een HPL afwerking om de prijs te beperken.

3. Keukenblad voor de landelijke keuken

Naast de keukenkastjes is ook het werkblad een belangrijk onderdeel van de keuken. Keukenbladen voor de landelijke keuken zijn in talloze materialen, kleuren, designs en afmetingen te bedenken.

Het keukenblad van de landelijke keuken is uiteraard bij voorkeur van natuurlijk materiaal, zoals bijvoorbeeld een natuurstenen werkblad van graniet of blauw hardsteen. Of een natuurlijk ogend materiaal, zoals composiet. Composiet is materiaal dat is samengesteld uit hars, quartz en gruis van natuursteen.

Afhankelijk van welke landelijke woonstijl u gekozen heeft, kunt u ook kiezen voor een aanrecht van bijna naadloze gladde tegels. Heeft u gekozen voor de stoere, robuuste, landelijke woonstijl? Dan kunt u kiezen voor beton of een stoerdere soort natuursteen.

4. Achterwand voor de landelijke keuken

Afhankelijk van het gekozen materiaal voor de keukenkastjes en werkblad, kiest u voor een goed combinerende achterwand. In landelijke keukens wordt in de meeste gevallen voor wandtegels gekozen. Uit praktische redenen, maar ook om te spelen met het beschikbare oppervlak, kunt u de achterwand ook deels voorzien van wandtegels en andere delen van de achterwand bekleden met ander materiaal.

Afwisselende delen achterwand

Uit praktisch oogpunt is afwisselend materiaal op de achterwand handig in verband met vocht bij de keukenkraan en hitte, vet en opspattend vuil bij het fornuis. Het afwisselen van het materiaal op de achterwand breekt tevens eentonigheid en is speels voor het oog.

Hollandse witjes, witte tegeltjes

Populair in de landelijke keukens zijn Hollandse Witjes, dit zijn van oudsher witte Hollandse tegels en hebben een nostalgische afwerking. Hollandse witjes zijn verkrijgbaar in kleine tot grote vierkante tegels, maar ze zijn ook te koop als rechthoekige tegel. De afmeting van de tegels geven elk een ander effect in de keuken. Langwerpige rechthoekige tegels creëren bijvoorbeeld optisch een grotere ruimte.

Hollandse Witjes zijn niet alleen mooi in de landelijke keuken, ze zijn ook mooi in de badkamer! Zo kunt u de landelijke woonstijl van de keuken doortrekken tot in de badkamer of het toilet.

5. Gezellig eetgedeelte

De landelijke keuken is in de meeste gevallen ook een plek waar men graag samenkomt.

Maak van uw keuken een tweede living door een prachtige kloostertafel in de keuken te plaatsen. Een kloostertafel is een tafel waar iedereen graag urenlang aan vertoeft, van gezellig samen eten tot het bezig zijn met hobby’s of werken.

Is de beschikbare ruimte in uw keuken beperkt? Geen nood. Een kloostertafel kunt u op de door u gewenste maat laten maken. Een kleine keukentafel kan immers net zoveel bijdragen aan de landelijke sfeer!

Wanneer u uw keuken op maat laat maken, is het een leuk idee om een deel van het werkblad als eetgedeelte in het ontwerp op te nemen. Reserveer één van de uiteinden van het keukenblad als tafelblad, zo ontstaat een tafel waar u stoelen onder kunt plaatsen. Of kies voor een keukeneiland waarop gekookt en/of gegeten kan worden.

6. Landelijke keukenaccessoires

Accessoires in de landelijke keuken geven een gezellige knusse sfeer. Maak in uw landelijke keuken gebruik van natuurlijke accessoires. Vaak worden als accessoires nostalgische gebruiksvoorwerpen neergezet, bijvoorbeeld nostalgische pannen, theepotten of brandertjes uit vervlogen tijden. Een mooie houten legplank aan de muur met antieke voorwerpen erop zijn een lust voor het oog!

Moderne landelijke accessoires kunnen bestaan uit mooie houten broodplanken of mooie houten messenblokken.

Ook keukentextiel draagt bij aan een landelijke uitstraling. Het zijn de kleine dingen die het hem doen, zelfs de theedoeken en handdoekjes die in de buurt van de spoelbak hangen kunnen de indruk wekken dat u zich in een landelijk huis bevindt. Heeft u een tafel in uw landelijke keuken? Vergeet dan niet een geruit of katoenen tafelloper er op te leggen en de stoelen te voorzien van gezellige kussens of bijpassende bekleding.

7. Landelijke kleuren in de keuken

Misschien wel het belangrijkste kenmerk voor een landelijke woonstijl is kleur. Een landelijke woonstijl kenmerkt zich door gebruik van zachte neutrale kleuren, dit maakte de keuken ook meteen ruimer voor het oog. Vrijwel alle tinten wit kunt u gebruiken. Combineer deze met kleuren die geïnspireerd zijn op de natuur, kleuren met aardetinten. Er is ruime keuze, lichte kleuren grijs, beige en lichtgeel passen mooi bij de landelijke woonstijl.

Heeft u hulp nodig bij het creëren van een landelijke keuken? Wilt u een landelijke keuken op maat laten maken? We hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen en maken van landelijke keukens, daarom kunnen wij u van de best passende adviezen voorzien. We horen graag uw wensen en nemen deze met plezier met u door. Neem contact met ons op of doe hier inspiratie op om uw droomkeuken samen te stellen!