Landelijke houten kloostertafels op maat
Landelijke tafels
Jan van de Scheur
Landelijke tafels
05/26/2020
4 min
0

Landelijke houten kloostertafels op maat

05/26/2020
4 min
0

Breng een vleugje nostalgie in huis!

Een landelijke kloostertafel brengt een stukje nostalgie in de keuken of huiskamer. Zoals de naam van dit type tafel al aangeeft, is het model al eeuwen oud. Een eikenhouten kloostertafel wordt ook wel kasteeltafel genoemd. In de middeleeuwen waren kloostertafels erg populair en veelal in kastelen te vinden.

De kloostertafel wint nog steeds aan populariteit, en terecht! De kloostertafel ademt een en al sfeer en warmte uit, dat ziet u direct. Bovendien is het heerlijk om aan een dergelijke grote tafel te zitten, alleen of met een groot gezelschap. Een eiken kloostertafel is een ideale tafel om urenlang aan te dineren, na te tafelen of te werken.

De prachtige stoere en nostalgische uitstraling van de kloostertafel brengt beslist sfeer in huis!

Hoe ziet een kloostertafel eruit?

Kloostertafels zijn robuuste tafels met robuuste poten en een robuust tafelblad. De robuuste kloostertafels hebben veel charisma; een sterke uitstraling en aantrekkingskracht.

De basiskenmerken van een kloostertafel zijn robuust, maar natuurlijk is de tafel geheel naar eigen wens aan te passen. Zo is het mogelijk om de kloostertafel nog stevigere poten te geven, te variëren in de dikte van het tafelblad, of om er juist verfijndere elementen in te verwerken.

Een kloostertafel heeft een stoere en wat ruwe en doorleefde uitstraling. Alsof het heel wat heeft meegemaakt en heel wat te vertellen heeft. Door deze uitstraling passen kloostertafels perfect in een landelijke woonstijl.

Kloostertafel

Een kloostertafel laten maken

Kloostertafels hebben een stevig tafelblad dat wordt gedragen door grote en robuuste poten, met of zonder dwarsbalk. Het tafelblad kan rechthoekig, vierkant of rond zijn. De kloostertafel is oorspronkelijk van eikenhout, maar uiteraard zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt en is uw smaak er prima in te verwerken. Wij kunnen uw kloostertafel precies zo maken als u in gedachten heeft.

In onze werkplaats maken we maatwerk, de kloostertafel die u bij ons besteld wordt geheel op maat en naar uw wensen. Door onze jarenlange ervaring en goed uitgeruste werkplaats is vrijwel elke aanpassing mogelijk.

Kloostertafel van rustiek eiken

Standaard worden onze maatwerk kloostertafels gemaakt van mooi massief rustiek eiken.

Eikenhout geeft de tafel een stoere, stevige uitstraling. De structuur en noesten in het eikenhout die voor de kloostertafel gebruikt wordt, geeft een gezellige warme uitstraling waarbij iedereen zich thuis voelt. De mate van structuur en noesten in het eikenhout spreken we met u door, precies zoals u het wilt.

Een eikenhouten kloostertafel heeft een mooie en authentieke uitstraling. Uiteraard is het ook mogelijk om de kloostertafel van andere soorten hout op maat te maken. Elke houtsoort heeft zijn eigen karakteristieke uitstraling.

Kloostertafel: een elegante tafel die ook nog eens functioneel is.

Kom even mee, een stukje terug in de geschiedenis!

Deze robuuste houten tafels worden kloostertafels genoemd, omdat monniken eeuwen geleden dit type tafels maakten en gebruikten. Kloostertafels hebben stevigheid als kenmerk, ze zijn altijd stoer en robuust van uitstraling. Voor het onderstel van de tafel worden brede poten en sterke balken gebruikt die de tafel ontzettend stabiel maken, daardoor is de kloostertafel geschikt voor vele doeleinden.

Het tafelblad van een authentieke kloostertafel is oorspronkelijk massief en groot. De monniken gebruikten veelal eikenhout voor hun tafels, omdat eikenhout stevig is en er bijna altijd wel eikenbomen nabij het klooster te vinden waren. Ook onze maatwerk kloostertafels worden gemaakt van robuust (verouderd) eiken.

De tafels werden veelvuldig in kloosters gebruikt, omdat ze multifunctioneel zijn. De monniken ontwierpen een tafel waar ze urenlang comfortabel aan konden zitten om te werken, bijvoorbeeld om manuscripten te maken, kaarsen te maken of om les te geven. De kloostertafel bood daarnaast ook voldoende plaats voor iedereen om aan te eten. Zo werd de kloostertafel vele uren per dag gebruikt.

Om dezelfde redenen is de kloostertafels ook nu nog steeds zeer geliefd. Een goede kloostertafel is niet alleen te gebruiken als stijlvolle eettafel, maar is ook zeer geschikt als tafel om aan te werken.

Kloostertafel op maat

Kasteeltafel

Alle ridders aan tafel!

Ja, waarom heet deze tafel eigenlijk geen riddertafel? De kloostertafel wordt namelijk ook wel kasteeltafel genoemd, omdat deze robuuste tafels niet alleen in kloosters, maar ook veel in kastelen te vinden waren. De kasteeltafel werd in het kasteel gebruikt als bureau om aan te werken, maar vooral als imponerende eettafel in de ruimte waar gasten werden ontvangen.

Ronde kasteeltafel

Niet alleen grote rechthoekige tafels werden in de middeleeuwen gebruikt. U kent vast de legende wel met de Ridders van de Ronde Tafel van Koning Arthur?

Koning Arthur vergaderde met zijn ridders aan een ronde tafel. Het voordeel van een ronde tafel is dat niemand op een hoekje zit, iedereen is goed te zien en te horen. Tijdens een vergadering wel zo handig, tijdens een etentje wel zo gezellig! Een ronde tafel op maat behoort bij ons ook tot de mogelijkheden.

Ronde kloostertafel

Authentieke kloostertafel kopen bij Nostalgisch Wonen

Bent u op zoek naar een ambachtelijk vervaardigde kloostertafel met authentieke uitstraling? Neem dan contact met ons op.

Een ambachtelijke kloostertafel van massief hout kan helemaal naar wens worden samengesteld. Er is veel keuze qua maat, dikte van het tafelblad en poten, de vorm van de poten, wel of geen dwarsbalk en de behandeling voor uw tafel. We bespreken graag alle mogelijkheden met u door! Neem contact met ons op met uw vragen over kloostertafels of bekijk de maatwerk landelijke tafels. 

Reacties
Categorieën