Hoe kiest u de juiste keukenkraan voor uw landelijke keuken?
Landelijke keukens
Jan van de Scheur
Landelijke keukens
11/06/2020
4 min
0

Hoe kiest u de juiste keukenkraan voor uw landelijke keuken?

11/06/2020
4 min
0

Welke keukenkraan kiest u voor uw landelijke keuken? U staat er niet bij stil, maar een keukenkraan gebruikt u meerdere keren per dag. Een kraan moet daarom niet alleen mooi bij uw keuken passen en een landelijke uitstraling hebben, hij moet ook praktisch zijn. Een niet praktische kraan wordt al snel een grote ergernis en dat is zonde.

Elke dag gebruikt u de keukenkraan om uw handen te wassen, uw borden en kopjes af te spoelen, af te wassen en pannen of de waterkoker te vullen. Waarschijnlijk kijkt u bij het kiezen van een kraan in eerste instantie vooral naar het uiterlijk. Een strak moderne kraan staat natuurlijk niet mooi bij uw landelijke keuken.
Natuurlijk is dit prima, maar vergeet niet de praktische kant. Niets zo vervelend als een kraan waar u met moeite een pan onder krijgt, of waar u niet eens een emmer onder kunt vullen voor de schoonmaak.

In deze blog laten we u zien welke soorten kranen er zijn en waar u op moet letten bij het kiezen van een kraan voor uw landelijke keuken.

Welke bevestiging heeft uw keukenkraan nodig?

Afhankelijk van uw keuken kunt u een bijpassende kraan kiezen. Welke kraan geschikt is voor uw keuken is mede afhankelijk van de bevestiging. Heeft u een bestaande landelijke keuken waar u een kraan voor zoekt, dan is hier al een montagepunt aanwezig. Bij een nieuwe, op maat gemaakte landelijke keuken is de keus uiteraard geheel aan u.

Het montagepunt voor uw keukenkraan kan op de spoelbak zitten, op het aanrechtblad of zelfs in de achterwand. Zeker bij een granieten aanrechtblad zit u vast aan deze bevestiging. Graniet is een zeer hard materiaal waar u niet eenvoudig een gat in boort. Kijk daarom goed naar deze bevestiging en de diameter die u tot uw beschikking heeft. Dat voorkomt teleurstelling achteraf.

keukenkraan

Welke bediening moet uw kraan hebben?

In de meeste keukens vinden we tegenwoordig een eengreepsmengkraan. Deze kraan kan eenvoudig met één hand bediend worden, zowel op temperatuur als de hoeveelheid water. Door deze makkelijke bediening kunt u hem zelfs aanzetten met uw elleboog, als u vieze handen heeft. Dit is een zeer hygiënische oplossing in uw keuken. Ondanks het moderne gemak zijn er ook eengreepsmengkranen te vinden met een nostalgische uitstraling.

Misschien neigt u meer naar de tweegreepskeukenkraan, door het klassieke uiterlijk. Deze kraan heeft een aparte knop voor warm- en koud water. U zult hier zelf de temperatuur moeten mengen, wat voor meer waterverspilling kan zorgen. Met kleinere kinderen in huis kan het voor gevaarlijke situaties zorgen, als de knop voor warm en koud verward wordt. Let er ook op dat u voldoende ruimte heeft om de knoppen goed te bedienen. Als de kraan te dicht bij de muur wordt gemonteerd kan het lastig zijn om de knop goed te draaien.

Wilt u een hele luxe kraan? Kies dan voor een handsfree keukenkraan. Deze kraan gaat aan op beweging en zal automatisch stoppen zodra de beweging weg is.
Nog een handige optie in uw keuken is de keukenkraan met uitrekbare arm. Heeft u graag veel bewegingsruimte? Dan is deze kraan ideaal in uw landelijke keuken. In de kraan is een uitrekbare arm verwerkt, zodat u eenvoudig de straal kunt richten en ook gemakkelijk grote emmers of potten kunt vullen. Ook de professionele keukenkraan met veeruitloop zien we steeds meer terug in de particuliere keuken. Deze kranen zijn vaak u-vormig, buigzaam en 360 graden te draaien.

Hoeveel ruimte heeft u nodig onder uw keukenkraan?

Voor u op zoek gaat naar een kraan voor uw keuken is het slim om eerst eens kritisch te kijken wat u allemaal onder uw kraan wilt vullen of afspoelen. Zet u weleens grote emmers in uw wasbak? Hoe groot is uw grootste pan? Hoe hoog moet uw kraan zijn om deze te vullen zonder klem te raken? Houd een marge aan, zodat u ook de pan kunt vullen als er wat borden in uw wasbak staan.

Misschien vindt u een keukenkraan met een lage uitloop gewoon mooier in uw keuken staan. Dit is prima, zolang u ermee uit de voeten kunt. Komt u klem te zitten wanneer u een grote snijplank af wilt spoelen? Dan had u liever een wat hogere kraan gehad.

Landelijke keukenkraan

Welk materiaal kiest u voor uw keukenkraan?

Keukenkranen zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. De prijzen lopen ook zeker uiteen. Dit is mede afhankelijk van het materiaal waarvan de kraan gemaakt is. Welk materiaal u uiteindelijk kiest is voor een groot deel afhankelijk van uw smaak.

  • Massief messing: Lange levensduur, zeer geschikt voor hard water.
  • Verchroomd messing: Goedkopere variant van massief messing. Lange levensduur door massief messing binnenwerk.
  • Zink: Goedkoop met relatief lange levensduur. Zodra de beschermlaag beschadigd worden ze lelijk.
  • Roestvrij staal: Zeer sterk, hygiënisch en robuust. Kan tegen hoge temperaturen, chemische corrosie en mechanische slijtage.

Houd uw kraan mooi met goed onderhoud

Een keukenkraan vraagt weinig onderhoud. U moet alleen opletten als u in een gebied met hard water woont. Maak dan regelmatig het filtertje in de kraan schoon, zodat de doorstroming optimaal blijft.
Maak uw keukenkraan eenvoudig schoon met een vochtige, zachte doek en een mild schoonmaakmiddel, dat is voldoende. Vooral roestvrij staal is gevoelig voor krassen, pas daarom op met schuursponsjes, ruwe doeken en agressieve schoonmaakmiddelen.

Uw landelijke keuken helemaal naar uw zin

Heeft u een landelijke keuken of wilt u graag een keuken in landelijke stijl? In de werkplaats van Nostalgisch Wonen is alles mogelijk. Onze vakmannen hebben jaren ervaring in het maken van landelijke keukens en meubelen. Heeft u speciale wensen? Leg ze gerust voor en laat u verrassen door de mogelijkheden.

Wij helpen u graag de landelijke keuken van uw dromen te realiseren.

Reacties
Categorieën