Keuken onderhoud, zo blijft uw nieuwe landelijke keuken als nieuw
Landelijke keukens
Jan van de Scheur
Landelijke keukens
07/27/2020
4 min
1

Keuken onderhoud, zo blijft uw nieuwe landelijke keuken als nieuw

07/27/2020
4 min
1

Uw keuken goed onderhouden zorgt ervoor dat u lang van uw nieuwe landelijke keuken kunt genieten. Wanneer u eindelijk de keuken van uw dromen in huis heeft, wilt u daar natuurlijk zo lang mogelijk mee doen. De landelijke keukens, gemaakt in de werkplaats van Nostalgisch Wonen, zijn van de hoogste kwaliteit. Met het juiste onderhoud zult u jarenlang genieten van uw prachtige, nieuwe keuken.

Een landelijke keuken is een aanwinst in uw woning. Om deze net zo mooi te houden als in het begin geven we u in deze blog uitleg over het juiste onderhoud en handige tips, zodat u ervan verzekerd bent dat uw keuken zo lang mogelijk mooi blijft.

Een houten landelijke keuken onderhouden

Hout is het perfecte materiaal voor het vervaardigen van een landelijke keuken. Hout zal uw keuken een prachtige uitstraling geven. Een houten landelijke keuken is eenvoudig te onderhouden, zolang u een paar belangrijke punten onthoudt.

Het schoonmaken van een houten keuken doet u bij voorkeur met een vochtige doek en een mild, vloeibaar schoonmaakmiddel. Om een houten keuken goed schoon te maken, wrijft u bij het schoonmaken altijd in de richting van de houtnerf. Dit voorkomt dat u vuil in de poriën van het hout wrijft. Verwijder vetvlekken altijd zo snel mogelijk, zodat het niet in het hout kan trekken.

Hout en vocht gaan niet goed samen. Droog het hout daarom altijd na, zodat er geen vocht achterblijft in de hoeken en randen. Vocht kan ervoor zorgen dat het hout gaat werken, dat wilt u natuurlijk voorkomen.
Om uw keuken in optimale conditie te houden is een goede luchtvochtigheid belangrijk. Zorg daarom dat de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent blijft.

Een gelakte houten keuken schoonmaken

Is uw landelijke keuken gelakt in een prachtige, nostalgische kleur? Dan kunt u de lakoppervlakken schoonmaken met een zachte doek en een klein beetje mild schoonmaakmiddel. Pas hierbij altijd op dat de doek schoon is en geen vuil, zand of stof bevat. Dit kan krassen op het oppervlak veroorzaken. Spoel daarom schoonmaakdoeken altijd goed uit voor en tijdens het gebruik.

Keuken onderhoud, houten kasten en handgrepen

Onderhoud uw lades en handgrepen

Voor soepel lopende lades is het belangrijk dat de rails schoon blijven. Gebruik een schoon kwastje om vuil uit de geleiders te verwijderen. Invetten en insmeren met oliehoudende middelen is niet nodig.

De handgrepen op uw keukenkasten en lades maakt u, net als de kasten zelf, schoon met een licht vochtige doek met wat mild schoonmaakmiddel. Gebruik hiervoor geen geconcentreerde schoonmaakmiddelen, schuursponsjes of middelen met azijn.

Houten aanrechtblad mooi houden

Het aanrechtblad van uw landelijke keuken kan uit verschillende materialen bestaan. Heeft u een massief houten werkblad, dan kunt u deze dagelijks afnemen met een vochtige doek of een mild sopje. Het is belangrijk dat er geen natte plekken blijven liggen op een houten aanrechtblad, om kringen en vlekken te voorkomen. Uw houten aanrechtblad kunt u regelmatig verzorgen met olie.

Gebruik op een houten aanrechtblad altijd onderzetters voor hete pannen. Snijden doet u bij voorkeur op een snijplank, om schade aan het aanrechtblad te voorkomen.

Granieten aanrechtblad onderhouden

Een granieten aanrechtblad is eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek en mild schoonmaakmiddel. Voor hardnekkige vlekken kunt u een ontvettende allesreiniger gebruiken.
Uw granieten aanrechtblad blijft het mooiste als u hem regelmatig behandeld met een impregneermiddel. Bij nieuwe granieten bladen zult u dit de eerste weken een keer of vier moeten doen, daarna volstaat één tot twee keer per jaar. Impregneren dicht de poriën af, zodat uw aanrecht beter beschermd is en langer mooi blijft.

Hardnekkige vlekken op graniet kunt u verwijderen met Glassex, chloor, aceton of waterstofperoxide. Vergeet niet om daarna het werkblad opnieuw te impregneren. Kalkplekken maakt u schoon met schoonmaakazijn.

Uw Terrazzo aanrechtblad onderhouden

Is uw keuken voorzien van een prachtig Terrazzo aanrechtblad? Dagelijks afnemen met water en zachte, groene zeep is voldoende om uw aanrecht mooi te houden. Vetvlekken krijgt u weg met Glassex. Behandel daarnaast drie tot vier keer per jaar uw Terrazzo blad met speciale polish. Bijenwas of marmerwas hebben hetzelfde effect.

Heeft u hardnekkige vlekken of kalkaanslag op uw Terrazzo aanrecht? Kalk kunt u verwijderen met natuurazijn, andere vlekken verdwijnen door een behandeling met Cif cream, zonder citroen.

Terrazzo aanrecht onderhouden

De spoelbak en kookplaat reinigen

De kookplaat en spoelbak in uw keuken zullen vaak gemaakt zijn van edelstaal. Juist deze onderdelen zullen regelmatig schoongemaakt moeten worden. Dit kunt u het beste doen met een spons of vliesdoek en milde schoonmaakmiddelen. Pas op met schuurmiddelen en schuursponsjes, deze kunnen krassen maken en het oppervlak onherstelbaar beschadigen. Tijdens het gebruik zal het oppervlak krassen oplopen, dit is normaal en karakteristiek voor dit materiaal.

Heeft u een keramische kookplaat? Reinig deze dan na elk gebruik. Zelfs kleine vlekjes kunnen inbranden bij het volgende gebruik. U kunt uw keramische kookplaat schoonmaken met een vochtige doek, voorzien van wat schoonmaakmiddel. Droog hem na met een schone doek voor een glanzend resultaat. Hardnekkige vlekken kunt u het beste verwijderen met een speciaal voor keramische kookplaten bedoeld schoonmaakmiddel. Kijk voor tips in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

De achterwand van uw landelijke keuken schoonmaken

De achterwand van uw landelijke keuken kan van verschillende materialen voorzien zijn. Heeft u een glazen achterwand, dan kunt u deze met een milde glasreiniger schoonmaken. Chemische en sterk bijtende stoffen of middelen op basis van siliconen en zuren kunnen het glas beschadigen.
Ook al wordt er gehard glas gebruikt in uw keuken, dit betekent niet dat het onbreekbaar is. Voorkom harde klappen op het glas en pas op met schurende middelen, die kunnen krassen veroorzaken.

De rvs achterwand zien we vaak achter het fornuis. Rvs is nagenoeg onderhoudsvrij en kan met een natte doek en wat schoonmaakmiddel worden afgenomen. Bij hardnekkige vervuiling kunt u een speciale rvs cleaner gebruiken. Nadrogen met een schone doek voorkomt hinderlijke strepen.

Algemene tips voor het onderhouden van uw landelijke keuken

Om uw landelijke keuken zo mooi mogelijk te houden hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:
– Zet apparaten waaruit stoom vrijkomt, zoals een waterkoker of koffiezetapparaat, niet onder de bovenkasten om beschadigingen te voorkomen.
– Maak apparaten na gebruik altijd schoon, aangebakken resten zijn moeilijker te verwijderen als u ze lang laat zitten.
– Voorkom langdurige inwerking door vocht en droog altijd uw keuken na het schoonmaken.
– Gebruik altijd de afzuigkap, ook voor het koken van water.
– Controleer regelmatig de werking van de afzuigkap en vervang op tijd het filter.
– Wacht met het openen van de vaatwasser tot deze is afgekoeld, in verband met vrijkomend stoom.
– Pas op met desinfecteermiddelen, hierin worden chemische stoffen gebruikt die uw keuken onherstelbaar kunnen beschadigen.

Heeft u nog niet de landelijke keuken van uw dromen? Wij maken hem graag voor u. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij laten u graag de mogelijkheden voor uw landelijke keuken zien.

Reacties
Categorieën