Smalle keuken met ruimtelijk gevoel

Een smalle keuken kan al snel een benauwend gevoel geven. Door de juiste keukenindeling te gebruiken en de ruimte optimaal te benutten kan ook een smalle keuken een zee van ruimte bieden. Zo hoeft een smalle keuken helemaal geen beperking te zijn. U geniet nog steeds van een ultiem kookgemak en er zitten ook voordelen aan een kleine, smalle keuken.

In een smalle keuken heeft u alle gemakken letterlijk binnen handbereik. Door het relatief kleine oppervlak kunt u overal gemakkelijk bij en hoeft u minder schoon te maken of te onderhouden. Er zijn verschillende manieren waarop u uw smalle keuken optisch groter kunt laten lijken. Bekijk deze slimme oplossingen en richt uw smalle keuken helemaal naar uw smaak in.

Gebruik lichte kleuren in een smalle keuken

Het juiste kleurgebruik is belangrijk in een smalle keuken. Donkere kleuren komen op u af en laten de ruimte kleiner lijken. Maak daarom gebruik van lichte kleuren. Deze zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Natuurlijk hoeft niet de hele keuken in kil wit geschilderd te worden. Er zijn genoeg lichte kleurtinten die een ruimtelijk gevoel geven.

In een landelijke keuken staan deze lichte kleurtinten prachtig. Er is een schitterend palet aan zachte, natuurlijke tinten die uw keuken een warme, gezellige uitstraling geven zonder de ruimte kleiner te laten lijken. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen voor de achterwand, het aanrecht en de handvaten. Een licht eikenhouten werkblad geeft een hele andere uitstraling aan uw keuken dan een donker, antraciet granieten aanrechtblad.

Kleine smalle landelijke keuken

Let op het model van uw keukenkasten

Komt het niet uit de breedte, haal het dan uit de hoogte. Wanneer uw keuken smal is, kunt u hem optisch breder laten lijken door vooral met lage kasten te werken. Door zoveel mogelijk kastruimte onder uw werkblad te verwerken lijkt uw keuken een stuk breder.

Natuurlijk is het ook belangrijk om voldoende kastruimte te hebben voor al uw keukenspullen en apparatuur. U kunt met enkele strategisch geplaatste hangkasten of een apothekerskast van vloer tot plafond uw kastruimte enorm uitbreiden. Ook planken aan de muur bieden extra ruimte, maar doordat de muur zichtbaar blijft behoudt u het ruimtelijk gevoel.

Toch zitplaatsen in een smalle keuken?

Een plek om te eten en zitten in de keuken is handig en gezellig. Is uw keuken te smal om langs beide zijden keukenkasten te plaatsen, dan kan er wellicht een kleine zitruimte worden vormgegeven. Even een snel ontbijt of lunch is handiger in de keuken, dan de hele tafel dekken. Daarnaast is het extra tafelblad handig om tijdens het koken even iets op te zetten. Zo heeft u toch extra werkblad tot uw beschikking.
Zitplaatsen in de keuken nodigen uit om gezellig bij u te komen zitten als u voor uw gasten aan het koken bent. Zo bent u toch betrokken bij de gesprekken terwijl u in de keuken bezig bent.

Gebruik de ruimte optimaal

Een smalle keuken vraagt maatwerk. Voldoende opbergruimte en werkblad maken uw keuken een fijne en praktische plek. Om dit ook te bereiken in een smalle keuken zult u geen plek onbenut moeten laten. Om zelfs de meest onmogelijke hoeken en muurtjes praktisch te gebruiken is een handgemaakte keuken de oplossing.

Wanneer uw keuken op maat gemaakt wordt heeft u de regie in handen. U bepaalt welke keukenapparatuur er in uw keuken moet worden ingebouwd en waar. Hoeveel kastruimte u nodig heeft en waar uw kookplaat, spoelbak en koelkast moet komen.

Kookeiland in uw smalle keuken

Droomt u van een kookeiland in uw landelijke keuken? Ook in een smalle keuken is een kookeiland vaak een optie. Als u de ruimte heeft is een keukeneiland zeker het overwegen waard. Het biedt u extra opbergruimte en u kunt deze ruimte gebruiken als bar om aan te ontbijten of uw gasten alvast van een hapje en drankje te voorzien terwijl u staat te koken. Zo geeft uw kookeiland uw landelijke keuken die gezellige sfeer waar u naar op zoek bent.

Opruimtips keuken, hoge kasten, smalle keuken

De beste keukenopstelling voor een smalle keuken

In een smalle keuken heeft u weinig keus als het gaat om keukenopstellingen. De beste optie is vaak de rechte keuken, die langs één muur wordt geplaatst. Hier kunt u alle benodigde keukenapparatuur in kwijt. Heeft u net iets meer breedte en kiest u voor een maatwerk keuken? Dan kunt u ook kiezen voor een smallere kastenwand tegenover uw keuken. Door de kasten minder diep te maken beschikt u toch over extra kastruimte zonder al te veel van de ruimte in te nemen.

Tips voor het inrichten van een smalle keuken

Een smalle keuken vraagt wat creativiteit, maar dan kunt u er echt een schitterend geheel van maken. Gebruik vooral de lengte en hoogte om alles efficiënt kwijt te kunnen. Met deze tips maakt u een prachtig ontwerp voor uw smalle keuken:

• Wilt u bovenkasten? Plaats deze dan aan één kant van de ruimte, zo maakt u uw keuken niet nog smaller dan hij al is.
• Diepe en brede lades bieden u meer opbergruimte en benutten de ruimte optimaal.
• Kies alleen de keukenapparatuur die u echt nodig heeft en probeer deze te combineren, zoals een combimagnetron in plaats van een losse oven en magnetron.
• Optisch meer ruimte creëert u door zwevende onderkasten. Hierdoor wordt uw vloeroppervlak groter zonder dat u kastruimte kwijtraakt.
• Speel met lichte kleuren om uw smalle keuken optisch groter te laten lijken en toch speels te maken.

Wilt u nog meer tips voor uw smalle keuken? Vraag het de landelijke keuken experts van Nostalgisch Wonen. In onze werkplaats maken we elke keuken perfect op maat. We helpen u dan ook graag met het ontwerpen van uw smalle keuken. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen