Het gevoel van landelijk wonen
Landelijk woonstijl
Jan van de Scheur
Landelijk woonstijl
06/17/2020
4 min
0

Het gevoel van landelijk wonen

06/17/2020
4 min
0

De landelijke woonstijl wordt steeds populairder in de Nederlandse woningen. Dat is niet verwonderlijk! Dromen we er allemaal niet van om in rust te wonen met heerlijk de ruimte en natuur om ons heen?

Ook dromen we graag weg bij Engelse televisieseries, kostuumdrama’s die zich afspelen in prachtige landhuizen in een schitterend landschap. Wat zouden we graag zo wonen! Het gevoel van de landelijke woonstijl halen we bij Nostalgisch Wonen zoveel als mogelijk bij u in huis!

Een landelijke woninginrichting past bij iedereen.

De landelijke woonstijl is er voor iedereen, iedereen kan er zijn thuis in vinden, dat komt omdat er vele varianten van landelijk wonen zijn. Chique, eenvoudig, robuust zijn een aantal steekwoorden die aardig uiteen lopen, maar toch perfect passen bij een landelijke woonstijl.

Welke associaties heeft u bij een landelijke woonstijl?

Waarom een landelijk interieur bij iedereen past? Niet alleen omdat er verschillende landelijke woonstijlen zijn, maar ook omdat iedereen er andere associaties bij heeft. Denkt u bij landelijk wonen aan een woonboerderij? Vanuit de woonboerderij kijkt u naar buiten en ziet u landerijen, koeien, vogels… Of denkt u bij landelijk wonen aan een prachtig statig landhuis met uitzicht op hoge boompartijen en glooiende groene grasvelden zover het oog reikt? Een huis op een klif met groen begroeide heuvels en uitzicht op de zee? Of… een gerieflijk huisje in de bossen? Het is allemaal mogelijk.

Het gevoel van de landelijke woonstijl

De kenmerken van een landelijk interieur

Als de landelijke woonstijl zoveel varianten heeft, zijn er dan eigenlijk wel kenmerken van landelijk interieur te noemen? Jazeker wel. Het gaat erom dat het natuurlijke gevoel vertaald wordt naar de meubels, accessoires, in de keuken, badkamer… Een landelijk interieur geeft een gevoel van geborgenheid en rust.

Kenmerken van de landelijke woonstijl op een rijtje

Natuurlijk, ambachtelijk en royaal zijn een aantal sleutelwoorden die perfect passen bij de landelijke woonstijl.

Hoewel landelijk interieur qua vormgeving enorm uiteen kan lopen, heeft het altijd dezelfde karakteristieke eigenschappen:

• De vormgeving van het interieur is eenvoudig doch sterk van design.

• De vormgeving is ruim en comfortabel, doch functioneel.

• De gebruikte kleuren zijn overwegend natuurlijke kleuren en wit.

• De gebruikte materialen zijn meestal onbehandeld hout.

• De afwerking van meubels is doorgaans in wittinten of naturel, ze zijn soms ruw of opgeschuurd.

• De gebruikte stoffen zijn van natuurlijke oorsprong zoals linnen en katoen. Het dessin is effen of geruit, geblokt of met bloemen.

De constructie en structuur in een landelijk interieur wordt vaak zichtbaar gehouden en gebruikt in het design om het natuurlijke karakter te benadrukken.

• De constructie van de woning is vaak zichtbaar, bijvoorbeeld de houten dwarsbalken, houten plafond of vloerdelen.

• De structuur van het materiaal is meestal onbewerkt en dus zichtbaar, bijvoorbeeld een bakstenen achterwand in de keuken etc.

Verdere kenmerken in de vertrekken in een landelijk ingerichte woning:

• De landelijke keuken heeft vaak een groot fornuis.

• Authentieke kachels

• Het ledikant is van hout of smeedijzer.

• Voor de ramen hangen vaak gordijnen aan een smeedijzeren roede, vouwgordijnen of shutters.

• Landelijke lampen van natuurlijke materialen, hout, messing, koper of smeedijzer.

• Om tot slot de natuur nog eens extra binnen te halen, mogen planten niet ontbreken in de landelijke stijl.

Landelijke keuken

Waar te beginnen met een landelijk interieur

Natuurlijke materialen vormen altijd de basis, bijvoorbeeld een vloer van onbehandeld hout met brede planken. De wanden worden meestal wit gepleisterd of in een kleur geverfd zoals ivoor, lichtgrijs, lavendelblauw, taupe of in een zachte natuurlijke kleur groen.

Van daar af kunt u verder werken in de landelijke woonstijl naar uw wens.

Landelijke woonstijlen

Franse landelijke woonstijl: uiterst romantisch landelijke woonstijl

De Franse landelijke stijl kenmerkt zich doordat er wat meer sierlijk afgewerkte meubels en kristallen kroonluchters. De tafels en stoelen hebben een afgeronde vormgeving en wat meer tierelantijntjes in de afwerking van bijvoorbeeld de smalle houten bibliotheekkast.

Landelijk en brocante gaan in de Franse landelijke woonstijl hand in hand. Meubels, accessoires, verlichting, het mag er sleets uitzien met tegelijkertijd grote charme. De voerende hoofdkleur is voornamelijk wit.

Engels landelijke woonstijl: romantisch landelijke woonstijl met een beetje zakelijke twist

In de Engels landelijke woonstijl mag het interieur naast luchtig licht, ook best wat donkerder zijn. Hier worden vaak donkere houtsoorten gezien, bijvoorbeeld het hout van een royale bibliotheekkast. Naast wit en natuurlijke tinten, kunt u bij de Engelse landelijke woonstijl ook donkergroen en donkerblauw terug zien komen in het interieur.

De Engels landelijke woonstijl past rondingen in het meubilair wat spaarzamer toe. Worden er rondingen gebruikt, dan is dat subtiel zoals bijvoorbeeld bij de Queen Ann Gecapitonneerde Stoel. Er zijn minder tierelantijntjes terug te vinden, doch wordt er hier en daar gebruik gemaakt van behang of illustraties met veel weelderige bloemen.

Amerikaans landelijke woonstijl: landelijke woonstijl met meer glans en glamour

Bij de Amerikaans landelijke woonstijl voert een chique royale uitstraling de boventoon. Ruime fauteuils van geblokt of grof geruite stof en een royale bank van hout en leer passen hier helemaal bij.

De Amerikaans landelijke woonstijl ademt een chique cabin in de bossen uit. In de Europese landelijke woonstijlen komt veel wit en luchtig lichte kleuren voor, in de Amerikaanse landelijke woonstijl zijn het meer warme natuurlijke materiaal kleuren en warme kleurtinten. De materialen in de Amerikaanse landelijke woonstijl zijn naast hout en stof ook leer, katoen en dierenvachten.

Warm gevoel in landelijke woonstijl

Robuuste landelijke woonstijl

De absolute tegenhanger van de Franse landelijke woonstijl is de robuuste landelijke stijl. Hierbij geen tierelantijntjes aan het houten meubilair.
In de robuuste landelijke woonstijl vindt u de industriële stijl gecombineerd met de landelijke stijl. De stoerdere landelijke woonstijl bestaat uit een combinatie van naturel gehouden hout, zwart metaal in de afwerking van een meubelstuk en beton.

Welke Landelijke woonstijl past bij u?

Van welke landelijke woonstijl krijgt u een natuurlijk gevoel? Waar voelt u zich het beste en het meest behaaglijk bij? We spreken het graag met u door en kunnen u hier, door onze jarenlange ervaring, uitmuntend in adviseren. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gesprek om te ontdekken wat wij voor u kunnen betekenen!

Reacties
Categorieën