Meer kastruimte in uw keuken? Gebruik deze slimme tips
Landelijke kasten
Jan van de Scheur
Landelijke kasten
04/23/2021
4 min
0

Meer kastruimte in uw keuken? Gebruik deze slimme tips

04/23/2021
4 min
0

Kastruimte heeft u nooit genoeg in uw keuken. In de ideale keuken kunt u al uw servies, bestek, potten, pannen, keukenapparatuur en andere benodigdheden gemakkelijk kwijt in uw keukenkastjes. En heeft u ook nog voldoende werkblad over om lekker te kokkerellen.

In de praktijk blijkt voldoende kastruimte in de keuken altijd een punt van aandacht. Ongemerkt hebben we veel meer keukenspullen dan we dachten. Het gevolg? Alles wordt op en achter elkaar in de kasten gestapeld. En u heeft natuurlijk altijd het achterste nodig. Dat levert meer dan eens vervelende vertragingen op tijdens het koken.

Bent u het zat om telkens uw keukenkast leeg te halen om hetgeen te pakken wat u nodig heeft? Zorg voor meer kastruimte in uw keuken met deze slimme tips.

Deel uw keuken slim in voor meer kastruimte

Alles staat of valt met de indeling van uw keuken. Een slimme keukenopstelling is afgestemd op de manier waarop u de keuken gebruikt. Dit hoort zeker een punt van aandacht te zijn tijdens het ontwerpen van uw keuken. Zorg dat alle apparatuur, zoals uw koelkast, spoelbak en kookplaat, op logische plekken zitten.

Bedenk bij het indelen van uw keuken hoeveel kastruimte u nodig heeft en neem dit ruim. Beter te veel kastruimte dan te weinig. Kijk eens kritisch naar de spullen die u in de keuken verzameld heeft. Doe spullen die u niet of nauwelijks gebruikt weg of verplaats ze naar een andere plek in huis. Zo hoeft de fonduepan of steengrill, die u alleen rond de kerst gebruik, niet het hele jaar in de keukenkast te staan.

Zorg dat alleen de keukenbenodigdheden achterblijven die u ook echt in de keuken nodig heeft. Zo kunt u het servies ook prima kwijt in een schitterende landelijke buffetkast bij uw eethoek. Dat scheelt u veel ruimte in uw keukenkastjes en u heeft het servies meteen bij de hand als u de tafel gaat dekken.

Kastruimte in uw keuken

Lades bieden meer kastruimte

Een keukenkastje biedt u weinig overzicht. De spullen die achteraan staan verdwijnen grotendeels uit het zicht en zijn lastig te pakken. Lades zijn veel efficiënter voor het opbergen van uw voorraad, pannen en andere keukenbenodigdheden.

Voorzie uw keuken van grote, diepe lades en u kunt veel meer spullen kwijt. Het grootste voordeel van deze opbergruimtes is het overzicht. Wanneer u de lade openschuift, ziet u in één oogopslag de hele inhoud.

Apothekerskasten bieden enorm veel kastruimte

Apothekerskasten zijn efficiënt en praktisch in gebruik. Doordat ze vaak smal en hoog zijn kunt u er veel spullen in kwijt. Zelfs in een kleine keuken is deze kast makkelijk in te passen. Een apothekerskast van vloer tot plafond biedt u enorm veel kastruimte, maar neemt zelf weinig ruimte in beslag. Ideaal om uw voorraad in op te bergen.

Er zijn ook kleine apothekerskasten die onder uw aanrechtblad passen. Hiermee benut u de smalste ruimtes optimaal, terwijl u wel de gehele diepte van de keukenkast gebruikt. Zo gebruikt u alle beschikbare kastruimte die uw keuken u te bieden heeft.

Gebruik uw kastruimte efficiënt

Uw kastruimte efficiënt indelen zorgt ook voor meer ruimte. Functionele opbergruimtes in uw keuken helpen u allerlei accessoires makkelijker en ruimtebesparend op te bergen. Zo zijn er tal van efficiënte opbergsystemen, zoals besteklades, flessenrekken en bordenhouders.

Dit geldt ook voor hoeklades in plaats van carrousels. Met een hoeklade gebruikt u alle beschikbare ruimte, waardoor u ook in een hoek de volledige kastruimte kunt gebruiken. Nog zo’n handige toepassing is de plintlade. Vroeger werd de ruimte onder uw keukenkasten niet gebruikt en afgewerkt met een plint. Zo laat u veel ruimte onbenut. Met plintlades gebruikt u werkelijk alle beschikbare ruimte in uw keuken.

Opruimtips keuken, hoge kasten

Ruimte besparen én landelijk effect

Zit u ook vaak in de knoop met grote opscheplepels of de schuimspaan in uw besteklade? Hang ze aan de achterwand van uw keuken. Dit geeft uw keuken niet alleen een nog landelijker effect, maar het werkt ook ruimtebesparend in uw lades.

Niet alleen uw keukengerei staat leuk aan de achterwand. Een plankje met uw favoriete kookboeken geeft een extra persoonlijke sfeer. Ga voor praktisch en zet uw kruiden in een speciaal wandrekje, zodat u er tijdens het koken zo bij kunt. Handig en u bespaard ruimte in uw keukenkastjes.

Inbouwapparatuur of kastruimte?

De meest geavanceerde keukenapparatuur in uw keuken maakt het u gemakkelijk, maar deze apparaten nemen veel plek in. U zult hier kastruimte voor op moeten geven. Denk daarom goed na over welke inbouwapparatuur u nodig heeft en gebruik waar mogelijk gecombineerde apparaten. Kies in plaats van een oven en stoomoven bijvoorbeeld voor een combi-stoomoven of combi-magnetron.

De koelkast is een apparaat wat behoorlijk veel ruimte inneemt. Heeft u veel koelruimte en een flinke vriezer nodig? Wellicht is het mogelijk om een kleiner formaat koelkast in uw keuken in te bouwen en een flinke vrieskist in uw bijkeuken of garage neer te zetten. Zo houdt u meer kastruimte over in uw keuken.

Hoeveel kastruimte heeft u nodig?

Er zijn allerlei slimme trucs waarmee u de beschikbare kastruimte in uw keuken kunt benutten. Belangrijk hierbij is om niet te besparen op uw werkblad of fornuis. Voldoende ruimte op uw aanrechtblad is een belangrijk punt om fijn te werken in uw keuken. Net als een fornuis waar u al uw pannen op kwijt kunt.

In de werkplaats van Nostalgisch Wonen worden landelijke keukens helemaal op maat gemaakt, volledig naar uw wensen. Wij helpen u graag een landelijke keuken te ontwerpen met zoveel mogelijk kastruimte.

Ontdek hoe wij uw droomkeuken voor u op maat maken, hoe komt uw landelijke keuken eruit te zien? 

Reacties
Categorieën