Landelijke buffetkast in uw interieur?
Landelijke kasten
Jan van de Scheur
Landelijke kasten
05/26/2020
5 min
0

Landelijke buffetkast in uw interieur?

05/26/2020
5 min
0

Een landelijke buffetkast is een charmante statige kast die altijd de aandacht van uw visite zal vragen. De nostalgische buffetkast straalt een landelijke sfeer uit, in de kast zet u mooie voorwerpen neer die de pracht van de buffetkast zelf nog eens versterken.

Een buffetkast is een kast met een onderkast en een bovenkast. De bovenkast springt meestal een beetje in en heeft glazen deurtjes waarachter u leuke spulletjes kunt uitstallen. De onderkast heeft vaak laatjes en deurtjes zonder glas, om spullen uit het zicht op te bergen.

Het aantal deurtjes, laatjes, de breedte en de hoogte van een buffetkast is variabel: buffetkasten zijn er in allerlei soorten en maten. Buffetkasten zijn tijdloos, er zijn buffetkasten in de traditionele stijl, maar ook moderne buffetkasten die strakker van vorm zijn.

Met een buffetkast op maat heeft u altijd een kast die voldoet aan uw wensen.

De bovenkast van een buffetkast

De bovenkast van de buffetkast bestaat meestal uit een kast met deurtjes die voorzien zijn van glas. Vroeger waren de buffetkasten pronkkasten met een functie. Buffetkasten werden gebruikt voor het bewaren en tentoonstellen van mooi servies, borden, zilverwerk en mooi bewerkte glazen. Zo kon men pronken met het mooie serviesgoed dat men bezat. Een buffetkast was een statussymbool. Middels een buffetkast kon men met luxe servies pronken, om deze reden kreeg de buffetkast een prominente plek in de eetkamer.

Nu nog wordt de buffetkast gebruikt om voorwerpen tentoon te stellen: vaak nog steeds voor het showen van mooi servies. De plek van de buffetkast in huis is door de jaren heen wel veranderd. Tegenwoordig staat de buffetkast niet meer in de eetkamer, maar in de woonkamer. Vaak nog wel in de buurt van de eettafel, bijvoorbeeld om servies voor speciale gelegenheden direct in de buurt te hebben.

Daarnaast is het gebruik van de buffetkast multifunctioneel geworden. De buffetkast wordt niet alleen meer gebruikt om servies in op te bergen, maar wordt tegenwoordig veelal gebruikt voor het bewaren van allerlei dierbare voorwerpen zoals familiefoto’s en erfstukken. Soms worden de tentoongestelde items in de buffetkast bewust gekozen om de traditionele functie ervan te benadrukken en om de landelijke sfeer te versterken, men bewaart dan voornamelijk nostalgische woonaccessoires in de buffetkast, bijvoorbeeld antieke vazen en oude gebruiksvoorwerpen. Kortom: voorwerpen waar u zuinig op bent zijn in de buffetkast veilig opgeborgen, maar toch kunt u er altijd van genieten, omdat ze direct te bekijken zijn.

Buffetkast bovenkast

De onderkast van een buffetkast

Het onderste deel van de buffetkast is meestal voorzien van laatjes en/of gesloten deurtjes. Hier worden gewone voorwerpen achter opgeborgen.

Bij veel modellen buffetkasten wordt tussen de onderkast en bovenkast in een open ruimte met een werkblad verwerkt. Een buffetkast met een werkblad is handig voor allerhande zaken, zo kunt u daar een drankje inschenken of gewoon even wat neerleggen.

Tevens zijn er buffetkasten die voorzien zijn van een rij laatjes. Laatjes in een buffetkast zijn makkelijk om bestek in op te bergen, of juist diverse paperassen aan het zicht te onttrekken.

De onderkast van de buffetkast wordt gebruikt voor het opbergen van andere items voor de eettafel. Items die niet tentoongesteld hoeven te worden, zoals overig serviesgoed, linnengoed of bestek in een aparte bak. Zo kan de buffetkast tegenwoordig natuurlijk ook nog dienst doen, al naar gelang uw wensen. Deze kast is natuurlijk ook een prima plek om gezelschapsspellen in op te bergen, voor een gezellige avond aan uw landelijke tafel.

De moderne landelijke buffetkast

Een buffetkast wordt ook wel grutterskast of een winkelkast genoemd, omdat de kast eigenlijk een beetje een vitrinekast functie heeft. Maar… dat hoeft natuurlijk niet. Het ontwerp van de oorspronkelijke buffetkast heeft talloze keren model gestaan bij het ontwerpen van nieuwe kasten.

Al naar gelang de tijdsgeest en persoonlijke woonwensen zijn er buffetkasten ontworpen zonder glazen deurtjes, dus een buffetkast met dichte deuren. Ook zijn er buffetkasten met weinig of geen deurtjes. Het kan allemaal met de buffetkast, het is maar net hoe u het in wilt passen in uw interieur!

De moderne landelijke buffetkast is te krijgen in allerlei landelijke uitstralingen, zodat hij past in elk type landelijk interieur:
• Stoere landelijke buffetkasten
• Romantische landelijke buffetkasten
• Moderne strakke landelijke buffetkasten
• Ruime en robuuste buffetkasten

Grijze buffetkast groot

Houten landelijke buffetkasten

Landelijke buffetkasten zijn vaak gemaakt van eikenhout of van teak, dit zijn mooie houtsoorten met een schitterende landelijke uitstraling. Bovendien heeft het bij veel mensen de voorkeur om het hout van deze kasten ongeverfd te laten. Te mooi om in een kleur te verven!

Ongelakte houten buffetkasten dragen bij aan de landelijke uitstraling. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een landelijke buffetkast in white wash of een kleur naar keus. Het maakt de buffetkast net een tintje moderner, maar het kan ook zo uitkomen, dat de buffetkast in het wit of een andere kleur beter zal combineren met andere rustieke houten meubelen in huis.

Indien een geverfde buffetkast de voorkeur heeft, wordt over het algemeen gekozen voor wit, white wash, grijs of zwart geverfd. Uiteraard is alles mogelijk!

Een buffetkast uit een prachtig landhuis

Een buffetkast naar voorbeeld uit een prachtig landhuis na laten maken is een leuk idee. Nederland heeft een aantal prachtige landhuizen die als musea te bezoeken zijn. Wellicht heeft u een landhuis bezocht en tijdens de rondleiding een prachtige landelijke buffetkast gezien? Een authentieke buffetkast waarvan u denkt: “Wat prachtig vormgegeven! Zo een zou ik ook wel in huis willen!” Heeft u een foto gemaakt? Of kunt u de buffetkast op internet vinden? Laat de kast aan ons zien. Wij kunnen de buffetkast voor u namaken, in de maten die u wenst.

Buffetkast aanpassen aan uw woonwensen

Mooie buffetkasten zijn genoeg te vinden, maar misschien had u net iets anders gewild. Misschien heeft u een mooie landelijke buffetkast gezien, maar past deze net niet in uw interieur? Bijvoorbeeld omdat hij teveel bewerkt is, of hij past niet qua breedte of hoogte? We kunnen de buffetkast exact zo voor u maken, maar dan wel precies op maat voor uw woning.

Een buffetkast met een indeling naar uw wensen

Ook komt het vaak genoeg voor dat er een mooie buffetkast gevonden is, maar wat jammer, de indeling van de kastruimte is niet zoals u die ingedeeld zou hebben. Voor ons is dat geen probleem. Laat ons weten wat de specificaties van een buffetkast zijn, zoals u de kast het liefst ingedeeld zou willen zien, dan maken we de kast precies op die manier voor u. We maken de buffetkast zo dat de indeling precies aan uw voorwaarden voldoet.

Buffetkast wit

Kleur van de buffetkast aanpassen aan uw woonstijl

Laat uw buffetkast matchen bij de rest van uw landelijke interieur. We kunnen de buffetkast in de kleur spuiten die goed past bij uw andere landelijke meubels.

Wij maken buffetkasten op maat, naar model en kleur zoals u dat wilt. Laat ons de buffetkast van uw dromen maken en afwerken in de kleur van uw voorkeur.

Een authentieke buffetkast opknappen

We hebben al vele jaren ervaring in het vervaardigen van buffetkasten. We maken authentieke buffetkasten in onze eigen werkplaats, zoals deze ook vroeger op ambachtelijke wijze werden gemaakt.

Heeft u een antieke buffetkast die aan een opknapbeurt toe is? We kunnen de kast voor u renoveren, zodat hij weer jaren kan pronken. Of wilt u een antieke buffetkast aanpassen, zodat hij in uw woonstijl past? We kunnen buffetkasten helemaal naar uw wens professioneel opknappen.

Grote landelijke buffetkast of kleine buffetkast op maat

Bij ons zijn alle maten mogelijk. We hebben nog veel meer ideeën voor uw landelijke buffetkast. Nieuwsgierig naar welke suggesties we nog meer voor u hebben? Neem contact met ons op om uw ideale buffetkast te laten maken. Of bekijk hier alvast de maatwerk landelijke kasten.

Reacties
Categorieën