Hoe richt u uw landelijke buffetkast in? We geven u 5 tips
01 februari 2021 

Hoe richt u uw landelijke buffetkast in? We geven u 5 tips

Een landelijke buffetkast inrichten kan nog een hele uitdaging zijn. In het open gedeelte van de buffetkast heeft u alle ruimte om uw mooiste decoraties en servies uit te stallen. Vol enthousiasme gaat u aan de slag, maar al snel komt u erachter dat het inrichten van een buffetkast niet zo eenvoudig is. Hoe zorgt u ervoor dat de decoraties mooi bij de kast passen en het geheel niet rommelig overkomt. Want u wilt natuurlijk wel de rust bewaren in uw landelijke interieur.

In een landelijke stijl mag een buffetkast eigenlijk niet ontbreken. Er is een ruim aanbod in verschillende maten, kleuren en stijlen, zodat er altijd een kast te vinden is die bij uw inrichting past. Dat zou u zeggen. Toch is het niet altijd eenvoudig om precies de juiste kast te vinden. Een buffetkast met de juiste afmetingen én de indeling die u wilt. Heeft u veel decoraties die u in de kast kwijt wilt? Dan is een groter open gedeelte wenselijk. Heeft u juist behoefte aan veel bergruimte, dan wilt u meer deuren en lades waar u al uw spullen uit het zicht kunt opbergen.

Kunt u uw ideale buffetkast niet vinden? Wij maken hem graag voor u op maat.
Met de tips in deze blog kunt u hem vervolgens prachtig inrichten.

Uw buffetkast inrichten

Een buffetkast bestaat over het algemeen uit twee delen. Meestal is het onderste gedeelte gesloten en bestaat uit lades en dichte kastdeuren. Het bovenste gedeelte is geheel of gedeeltelijk open, eventueel voorzien van glazen deuren, zodat u spullen stofvrij op kunt bergen.

Buffetkasten worden vaak gebruikt in keukens, eetkamers en woonkamers. Afhankelijk van de plek waar u uw buffetkast neerzet, past u de inrichting hierop aan. Een buffetkast in de keuken of eetkamer kan logischerwijs prachtig worden ingericht met uw mooiste servies. Een buffetkast in uw woonkamer zult u eerder inrichten met landelijke woondecoraties en dierbare foto’s.

Dit betekent natuurlijk niet dat er in uw buffetkast in de eetkamer geen foto’s en andere decoraties mogen staan. Het is en blijft uw kast, dus u kunt hier uw eigen draai aan geven.
Het is goed om te kijken wat er bij uw smaak past. Houdt u van minimalistisch of kan het u niet creatief genoeg zijn? De inrichting van uw buffetkast moet vooral bij uw smaak passen, u moet er tenslotte elke dag naar kijken.

Buffetkast inrichten

Tip 1: Bepaal het doel van uw buffetkast

Door vooraf te bepalen wat het doel van uw buffetkast is, wordt het makkelijker om de juiste accessoires te selecteren. Bedenk dat u gerust uw kast kunt opdelen in verschillende vakken. U hoeft dus niet uw hele buffetkast te vullen met servies, maar kunt ook uw mooiste vazen en karaffen uitstallen. Glas doet het altijd goed in een buffetkast.

Bedenk dus voor u gaat inrichten wat u het liefste in uw buffetkast wilt laten zien. Heeft u een schitterend servies, wat nu alleen met kerst uit de kast komt? Zonde! Show uw pronkstuk het hele jaar door. Ook bijzondere souvenirs, boeken, schalen en foto’s doen het prima in uw kast.

Tip 2: Begin met sorteren voor u in gaat richten

De kans is aanwezig dat u een groot aantal verschillende items hebt uitgezocht om in uw buffetkast te zetten. Dit kan ervoor zorgen dat uw kast rommelig overkomt en dat wilt u nu juist voorkomen. Begin daarom met het sorteren van uw spullen, voor u ze in de kast zet.

Sorteer uw spullen op kleur en hou soort bij soort. Dus vazen bij vazen, boeken bij boeken en servies bij servies. Heeft u veel hele kleine items? Maak er één geheel van door ze bijvoorbeeld op een schaal te zetten. Zo houdt u het geheel rustig en overzichtelijk.

Heeft u te veel spullen? Maak een strenge selectie. Door alleen de mooiste items uit uw verzameling te laten zien geeft u ze meer waarde. U kunt gedurende het jaar natuurlijk altijd nog wisselen, zo blijft uw buffetkast interessant om naar te kijken. Wees streng en kies alleen de items die u het mooiste vindt of die een speciale betekenis voor u hebben.

Tip 3: Let op kleuren en materialen

Heeft u ook weleens een buffetkast gezien waar u naar kunt blijven kijken? De inrichting is zo harmonieus dat het wel een schilderij lijkt. Zeker in de landelijke woonstijl is rust en eenheid een streven. Wilt u dit ook bereiken in de inrichting van uw buffetkast? Let dan goed op de combinatie van kleuren, materialen en vormen.

Wilt u rust, kies dan voor één kleur. Meerdere tinten van deze kleur is geen probleem en geven een interessant ton sur ton effect. Wellicht heeft u al kleuraccenten in uw interieur gebruikt? Laat deze tint ook terugkomen in de inrichting van uw kast. Maak groepjes van items met dezelfde kleurtinten om het geheel rustig te houden.

Om een saai geheel te voorkomen varieert u in materialen. Denk aan porselein, metaal, glas en glanzend of mat aardewerk. Speel hierin ook met verschillende hoogtes. Wissel af, zodat er een speels effect ontstaat.

Zwart eiken buffetkast op maat inrichten

Tip 4: Maak gebruik van de diepte in de kast

Natuurlijk zijn de items vooraan in de buffetkast het beste te zien, maar zet niet alles strak op een rij. Gebruik juist de diepte van de kast om een boeiend geheel te krijgen. Zet bijvoorbeeld een fleurig dienblad schuin tegen de achterwand. Dit vormt een pakkende achtergrond voor de witte kopjes, die anders waren weggevallen tegen de witte achterwand.

Durf ook te stapelen. Zo krijgt u op een speelse manier hoogteverschillen. Bedenk dat niet elk leeg plekje gevuld hoeft te worden. Houdt bewust lege plekken tussen de groepjes spullen. Zo krijgen de items in uw kast meer aandacht.

Tip 5: Functioneel én mooi

Een buffetkast blijft naast mooi ook gewoon functioneel. U kunt er enorm veel spullen in kwijt. U kunt uw kast inrichten zodat hij niet alleen prachtig in uw interieur staat, maar ook handig is. Door items in uw buffetkast te plaatsen die niet alleen mooi, maar ook regelmatig gebruikt worden, ontstaat een leuk geheel. Denk bijvoorbeeld aan verschillende decoratieve potten met snoepjes, kookboeken, theepotten, netjes gevouwen servetten en placemats.

Hoe gaat u uw buffetkast inrichten?

Geef uw buffetkast hoe dan ook een persoonlijk tintje. Een serie prachtige fotolijstjes vormen een dierbare herinnering aan mooie momenten. Richt uw buffetkast in met persoonlijke spullen die voor u een speciale emotionele betekenis hebben.

Weet u al precies welke spullen u in uw buffetkast wilt plaatsen, maar kunt u dit niet kwijt in de gemiddelde kant en klare kast die u in de winkel tegenkomt? Geen probleem, pas de kast aan uw collectie aan en laat hem op maat maken. In de werkplaats van Nostalgisch Wonen maken ervaren meubelmakers uw buffetkast precies zoals u hem wilt hebben. U bepaalt de afmetingen en de indeling.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij helpen u graag aan de perfecte landelijke buffetkast.

Over de schrijver
Reactie plaatsen