Ontwerp uw eigen landelijke keuken in 5 stappen
Landelijke keukens
Jan van de Scheur
Landelijke keukens
05/26/2020
4 min
0

Ontwerp uw eigen landelijke keuken in 5 stappen

05/26/2020
4 min
0

Uw eigen landelijke keuken ontwerpen is natuurlijk ontzettend leuk. Dromen over hoe uw ideale, landelijke keuken eruit komt te zien. Want daar beginnen we meestal bij, het uiterlijk. Uiteraard is het belangrijk dat uw keuken er helemaal naar uw smaak en wensen uitziet. U moet er tenslotte elke dag naar kijken.

Maar een keuken ontwerpen is een vak apart. Want het gaat niet alleen om het uiterlijk. Een keuken is vooral bedoeld om in te koken. Uw kookplezier wordt behoorlijk tenietgedaan wanneer uw keuken niet functioneel blijkt te zijn.

Gelukkig gaan functionaliteit en looks goed samen. Wanneer u een landelijke keuken op maat laat maken is (bijna) alles mogelijk. Dus laat uw fantasie vooral de vrij loop. In deze blog geven we u 5 stappen. Doorloop deze stappen en u heeft een solide basis om niet alleen een mooie, maar ook een slimme en functionele keuken te ontwerpen.

Stap 1: De ruimte waar uw landelijke keuken komt

Hoeveel ruimte kan en mag uw keuken innemen? Gaat u voor een woonkeuken, die gedeeltelijk de functie van woonkamer overneemt? Dan mag dit meer ruimte kosten dan wanneer u een puur praktische keuken wilt. Maakt de keuken deel uit van de woonkamer? Dan is het mooi als de keuken en kamer in elkaar overlopen en qua stijl precies bij elkaar passen.

Hoeveel muren zijn er beschikbaar om uw keuken tegen te plaatsen. Zit u met ramen en deuren waar u rekening mee moet houden, hoe komt u uit met gas, elektra, aan- en afvoerleidingen?
Deze praktische vragen laten u goed zien welke ruimte echt beschikbaar is voor uw keuken.

Aan de hand van deze informatie kunt u de keukenopstelling gaan bepalen. Wilt u een hoekkeuken of heeft u ruimte voor een kookeiland met gezellige barstoelen?

keuken ontwerpen

Stap 2: Praktische en functionele keuken

Een prachtige, landelijke keuken kan ook heel praktisch en functioneel zijn, zonder daarbij aan sfeer in te leveren. Een maatwerk landelijke keuken kan op elke werkhoogte gemaakt worden. Is de kok of kokkin lang van stuk, of juist wat kleiner? Dan passen we daar gewoon de werkhoogte op aan.

Ook een vaatwasser op hoogte is een genot. Dit apparaat wordt veelvuldig gebruikt. Wanneer hij wat hoger is ingebouwd, is bukken niet meer nodig. Uw gemak staat voorop. Zo ook als het gaat over het voorbereiden, koken en spoelen, veel voorkomende bezigheden in de keuken. Houd de afstanden tussen deze werkgebieden daarom zo klein mogelijk.

Ook de keuze in materialen is bepalend. Een prachtig aanrechtblad waar u zeer voorzichtig mee moet zijn, is niet praktisch. Er zijn voldoende aanrechtbladen die beter aan uw wensen voldoen. Wij helpen u graag bij de vraag, welk materiaal aanrechtblad het meest geschikt is.

Stap 3: Welke keukenapparatuur wilt u in uw landelijke keuken?

Ook een landelijke keuken is van alle gemakken te voorzien. Welke apparaten wilt u echt niet missen in uw keuken? Kies apparatuur die past bij uw kookstijl en leven. Misschien wilt u nieuwe apparatuur in uw keukenontwerp opnemen, zoals een stoomoven?

In een maatwerk landelijke keuken kunnen de meest moderne apparaten onzichtbaar weggewerkt worden, zodat de nostalgische sfeer behouden blijft en u toch van alle gemakken voorzien bent.

Keuken ontwerp met apparatuur

Stap 4: Wat wilt u opbergen in uw keuken?

Niets zo vervelend als overvolle keukenkastjes en apparaten die op het aanrecht moeten blijven staan, omdat er geen ruimte meer voor is in de kast. Bedenk daarom vooraf hoeveel bergruimte u nodig heeft in uw keuken, zodat er voldoende kasten worden opgenomen in het ontwerp.

Houd hierbij ook rekening met de inbouwapparatuur, die kunnen ongemerkt veel kastruimte in beslag nemen. Beschikt u over een bijkeuken, dan is het natuurlijk ook mogelijk om deze ruimte in dezelfde stijl in te richten en krijgt u er veel bergruimte bij.

Stap 5: Bepaal de sfeer van uw landelijke keuken

Een landelijke keuken kan een nostalgische sfeer uitademen, maar net zo goed strak en robuust ogen. De keus is aan u. Welke sfeer wilt u in uw landelijke keuken en welke materialen passen hier het beste bij. Wilt u bijvoorbeeld een massief eiken keuken van onbehandeld hout, of heeft u een specifieke kleur in gedachten? De hele keuken kan naar wens in elke kleur gespoten of gebeitst worden.

De sfeer van uw keuken staat of valt met details, zoals de handgrepen op de kasten en lades. Een handgreep, die er op de foto schitterend uitziet, hoeft niet altijd prettig in gebruik te zijn. Test de handgreep daarom altijd even uit in de showroom.
Ook de achterwand in de keuken is bepalend voor de sfeer. Bedenk goed welk materiaal uw voorkeur heeft. En hoe wilt u uw kasten hebben? Wilt u gesloten deuren, opengewerkt of met glas? Alles is mogelijk.

Hoe wilt u de rest van uw keuken inrichten? Als u een robuuste kloostertafel wilt plaatsen moet hier voldoende plaats voor overblijven, houd hier rekening mee in het ontwerp. Wellicht blijft er nog een mooie muur over om een landelijke buffetkast te plaatsen? Dat staat niet alleen gezellig, maar biedt u ook veel extra opbergruimte.

Landelijke keuken ontwerpen

Hulp nodig bij het ontwerpen van uw landelijke keuken?

Een keuken ontwerpen doet u waarschijnlijk niet dagelijks. Om te voorkomen dat u praktische details over het hoofd ziet delen we graag onze ervaring met u. Vertel ons uw wensen en wij zetten uw dromen om in een prachtige, landelijke keuken.

Een maatwerk keuken, gemaakt in onze eigen werkplaats, voldoet altijd aan uw wensen.
Want u heeft hem zelf bedacht.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag met het ontwerpen van uw eigen landelijke keuken. Bekijk hier alvast de mogelijkheden van landelijke keukens op maat. 

Reacties
Categorieën