Landelijke keuken op ideale werkhoogte
Landelijke keukens
Jan van de Scheur
Landelijke keukens
06/17/2020
4 min
0

Landelijke keuken op ideale werkhoogte

06/17/2020
4 min
0

Wat is de ideale werkhoogte van uw keuken? Als u een nieuwe landelijke keuken wilt, is het goed om na te denken over de ideale werkhoogte. Ongemerkt staat u flink wat tijd in de keuken, zeker als u van lekker kokkerellen houdt. Veelvuldig bukken of lang in een gebogen houding staan, omdat uw aanrecht eigenlijk te laag is, vormt een flinke belasting voor uw rug.

Door uw keuken af te stemmen op uw lengte zult u met veel meer plezier bezig zijn in uw keuken. Niet alleen een aanrechtblad op de juiste werkhoogte is beter voor uw gezondheid. Ook keukenapparatuur, zoals de vaatwasser, op de ideale werkhoogte plaatsen biedt u veel plezier en kan rugklachten voorkomen.

Wat is de ideale werkhoogte voor uw landelijke keuken?

Misschien heeft u er nog nooit over nagedacht. In de meeste keukenwinkels wordt er niet gesproken over de hoogte van uw aanrecht en heeft u het te doen met de standaard maten. Net als de inbouwapparatuur, die komen op de standaard plek in een keukenkastje.

Toch is de ideale werkhoogte in uw keuken erg belangrijk. U brengt dagelijks meerdere keren tijd door in uw keuken. Werken aan een aanrecht wat eigenlijk te laag is, zorgt ervoor dat u een gebogen werkhouding aanneemt, dit is niet goed voor uw rug. Maar ook een te hoog aanrechtblad is niet fijn, u staat steeds boven uw macht te werken, waardoor klachten aan schouders en bovenrug kunnen ontstaan.

Dat wilt u natuurlijk voorkomen. Daarom bieden wij op maat gemaakte landelijke keukens aan. U heeft het voor het zeggen. Elk detail kunnen wij naar uw wens maken. Van de keukenopstelling, de inrichting van de keukenkastjes en natuurlijk de maatvoering van de keuken.

De ideale werkhoogte wordt afgestemd op degene die het meest in de keuken werkt. Afhankelijke van uw lichaamslengte is de ideale werkhoogte:

Lichaamslengte in cm      Werkhoogte in cm
155                                        85
160                                       90
165                                       93
170                                       95
175                                       97
180                                      100
185                                      103
190                                      106
195                                      108
200                                     110

Werkhoogte keukenblad

De ideale hoogte van onderkasten in uw landelijke keuken

Steeds meer keukenfabrikanten maken onderkasten in verschillende hoogtes. Dit is belangrijk om de werkhoogte af te kunnen stemmen op de gebruiker. Mensen worden gemiddeld steeds groter en daarom worden de meeste standaard keukens in twee hoogtes aangeboden.
Dit zijn onderkasten met een basishoogte die uitkomt tussen de 83 tot 91 centimeter of een hoge variant van 92 tot 110 centimeter.

Doordat de uiteindelijke hoogte wordt bepaald door de dikte van het aanrechtblad en de hoogte van de sokkel, kan de werkhoogte voor u net niet goed uitkomen. Het is natuurlijk jammer als u niet het aanrechtblad van uw keus kunt laten plaatsen, omdat daarmee de werkhoogte te hoog of laag uitkomt.

Daar heeft u met de op maat gemaakte landelijke keukens van Nostalgisch Wonen geen last van. Wij stemmen de keuken volledig af op uw wensen. Wij maken uw landelijke keuken in onze eigen werkplaats, waar ervaren vakmensen perfect maatwerk leveren. Zo profiteert u bij een hoger werkblad ook van meer bergruimte, omdat de onderkasten groter zijn.

Al uw keukenkasten op ideale werkhoogte?

U wilt in uw keuken uiteraard optimaal gebruikmaken van de beschikbare ruimte. Bovenkasten tot aan het plafond bieden natuurlijk veel opbergruimte, maar zijn niet bereikbaar zonder trapje. Dit hoeft geen probleem te zijn. U heeft altijd keukenspullen die u minder vaak zult gebruiken, die kunt u mooi op die hoge planken kwijt. Zorg ervoor dat u een stevig keukentrapje bij de hand heeft om uw hoge kasten te bereiken.

Zet bij voorkeur geen zware apparaten, potten of pannen in hoge kasten. Dit vergroot de kans op ongelukken, wanneer u zware dingen van een plank wilt pakken die boven uw macht ligt. Daarnaast zijn de bovenkasten van uw keuken niet gemaakt om veel gewicht te dragen.

Keuken op ideale werkhoogte

Koken op de ideale werkhoogte

Heeft u moeite met in uw pannen kijken? Dan is de werkhoogte van uw fornuis te hoog. Eigenlijk zou een keuken uit verschillende werkhoogtes moeten bestaan. De spoelbak mag hoger liggen dan de rest van het aanrechtblad, terwijl het fornuis juist lager moet komen, zodat u goed in uw pannen kunt kijken.

Nu is een aanrechtblad in verschillende hoogste niet praktisch en straalt niet de rust uit die u in uw landelijke keuken wilt zien. De oplossing hiervoor is een kookeiland, zodat u kunt koken op de ideale werkhoogte.

Wat is de ideale werkhoogte voor keukenapparatuur?

Uiteraard is ook de ideale werkhoogte van uw keukenapparatuur afhankelijk van uw eigen lengte. Houd bij het inrichten van uw keuken in de gaten dat apparatuur, zoals de oven, magnetron, stoomoven en koel/vrieskast op zicht- en grijphoogte worden ingepland.

De vaatwasser wordt over het algemeen in een overgebleven onderkast weggewerkt. Maar dagelijks uw vuile vaat erin zetten en uw schone vaat uitruimen zorgt voor veel bukken. Dat kan makkelijker. Door de vaatwasser hoger te plaatsen, kunt u er veel makkelijker bij, zonder bukken. U hoeft niet bang te zijn hierdoor kostbare kastruimte kwijt te raken. Onder de vaatwasser komt een mooie ruimte vrij voor bijvoorbeeld een praktische lade. Zo gebruikt u de ruimte in uw keuken zo efficiënt mogelijk zonder aan comfort in te leveren.

Welke werkhoogte is voor uw keuken ideaal?

Wat zijn uw keukenwensen? Afhankelijk van de beschikbare ruimte is er veel mogelijk. Heeft u altijd moeite met spullen pakken uit de hoge kasten? Dan is het wellicht een oplossing om de bovenkasten weg te laten en grotere, diepere onderkasten te plaatsen. Hierdoor heeft u een dieper aanrechtblad, met meer werkruimte, en extra veel ruimte in uw onderkasten.

Bij Nostalgisch Wonen denken we graag met u mee, om zo een prachtige en praktische landelijke keuken voor u te ontwerpen, die de perfecte werkhoogte heeft.
Neem vrijblijvend contact met ons op of ontdek hier wat er mogelijk is met uw nieuwe landelijke keuken.

Reacties
Categorieën