Keukeneiland op maat in uw landelijke keuken

Een keukeneiland is een prachtige toevoeging in uw landelijke keuken. Het geeft uw keuken een bijzondere uitstraling en zorgt bij een open keuken voor een natuurlijke afscheiding van het woongedeelte.

Een keukeneiland biedt u ruime mogelijkheden. U kunt hier uw kookplaat of spoelbak in kwijt, maar u krijgt ook veel extra opbergruimte. Daarnaast is een keukeneiland perfect geschikt om meerdere zitplaatsen te realiseren. Zo kunt u een leuke plek in uw keuken maken voor een snelle lunch of een plek om gezellig te borrelen voor het diner.

Een keukeneiland is natuurlijk het mooiste als deze precies bij uw landelijke keuken past. Wanneer u uw hele landelijke keuken opnieuw gaat ontwerpen wordt alles op elkaar afgestemd. Heeft u al een landelijke keuken, dan kunt u deze laten uitbreiden met een keukeneiland die precies bij de rest van uw keuken past, met maatwerk is alles mogelijk.

We geven u graag tips voor het perfecte keukeneiland in uw landelijke keuken.

Is uw keuken geschikt voor een keukeneiland?

Het is natuurlijk wel belangrijk dat u een keukeneiland kwijt kunt in uw keukenopstelling. Niet elke keuken zal geschikt zijn voor het plaatsen van deze extra aanvulling. Een vrijstaand keukeneiland in een kleine keuken kan uw bewegingsruimte te veel beperken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. U wilt juist een open en ruimtelijk gevoel bereiken.

Twijfelt u of uw keuken geschikt is voor een keukeneiland? Door op de plek waar u het eiland wilt plaatsen een aantal grote dozen neer te zetten krijgt u een beter beeld van de ruimte die het eiland in gaat nemen.

Keukeneiland met zitfunctie

Een keukeneiland met zitfunctie geeft uw keuken een gezellige sfeer. Heeft u hier voldoende ruimte voor, dan is het zeker het overwegen waard om barkrukken bij uw keukeneiland te zetten. Deze extra zitplaats biedt ruimte voor een kopje koffie tussendoor, een snel ontbijt of een gezellig praatje tijdens het koken.

Een keukeneiland met zitfunctie is handig als uw eettafel niet in de buurt van uw keuken staat. Zo hoeft u niet bij iedere maaltijd alles te verplaatsen, maar kunt u voor een snelle lunch de spullen makkelijk op deze extra tafel zetten.

Praktisch keukeneiland met kook- of spoelfunctie

Een keukeneiland is niet alleen geschikt als werkblad en opbergruimte. U kunt deze extra ruimte ook gebruiken om te koken en af te wassen. Uiteraard moet u hiervoor wel genoeg ruimte hebben. Als u er een kookeiland van wilt maken moet het eiland in ieder geval een meter diep zijn. Zo voorkomt u dat vetspetters op de grond vallen tijdens het koken en voor gevaarlijke situaties zorgen. U heeft bij deze opstelling namelijk geen spatscherm die de spetters tegenhoudt.

Uiteraard heeft u boven een kookeiland ook een afzuigkap nodig. Een gewone afzuigkap moet dicht boven uw gasfornuis hangen om efficiënt te kunnen werken. Dit kan het zicht belemmeren en neemt het ruimtelijke effect van uw eiland grotendeels weg. Gelukkig zijn er meerdere afzuigsystemen leverbaar die hoger opgehangen kunnen worden of zelfs in het aanrechtblad verwerkt kunnen worden.

Een spoelbak in uw keukeneiland is ook een optie. Bedenk wel dat een spoelbak meer ruimte nodig heeft dan een fornuis. U wilt servies en pannen afspoelen en naast de spoelbak neer kunnen zetten. Bent u toch hier met uw vuile vaat bezig, dan is een vaatwasser in het eiland ook een goed idee. Zo heeft u alles praktisch bij elkaar.

Voorzie uw kookeiland van alle benodigde leidingen en aansluitingen

Wanneer u een kookplaat of spoelbak in uw keukeneiland wilt monteren zijn daar de nodige aansluitingen voor nodig. Denk hierbij aan een gasleiding, elektriciteit, afvoer en een waterleiding voor warm en koud water. Ook als u het keukeneiland alleen gebruikt om aan te zitten of als extra werkblad is een stopcontact erg praktisch. Al is het maar om keukenapparatuur aan te sluiten die u daar wilt gebruiken.

Als u een hele nieuwe keuken krijgt, komt er waarschijnlijk ook een nieuwe keukenvloer in. Dan heeft u volop de mogelijkheden om alle leidingen en aansluitingen te maken. Wilt u een kookeiland installeren in een bestaande keuken, dan kan dit voor een uitdaging zorgen.

Hoe groot wordt uw keukeneiland?

Wat zijn de beste afmetingen voor een keukeneiland en waar plaatst u het eiland ten opzichte van uw keukenopstelling? In een fijn werkbare keuken zijn de onderlinge afstanden zo klein mogelijk, maar wel groot genoeg om vrij rond te bewegen. De ideale afstanden zorgen voor een gebruiksvriendelijke keuken. Zorg er daarom voor dat uw fornuis, wasbak, koelkast, stoomoven, magnetron en diepvries op logische plekken zitten in uw keuken. Plaats ze zo dicht mogelijk bij elkaar met het kookeiland als centrum.

Ook de ideale werkhoogte is belangrijk. Een kookeiland zal het fijnste werken als deze rond de 95 centimeter hoog is. Bij deze hoogte kunnen ook prima barkrukken geplaatst worden. Om fijn te kunnen werken aan uw eiland is een minimale ruimte van 90 centimeter ten opzicht van de vaste keukenopstelling nodig. Heeft u een zitfunctie, zorg dan dat er meer ruimte is. U wilt ook nog in de keuken kunnen lopen wanneer de barkrukken bezet zijn. Met zitfunctie is een ruimte van 1,40 centimeter nodig.

Afhankelijk van de beschikbare ruimte kunt u kiezen voor kastruimte in uw keukeneiland. Gaat u uit van standaard maten dan is een diepe keukenkast 60 centimeter diep, een smalle kast is zo’n 40 centimeter diep. Kasten aan beide zijden nemen 1,10 centimeter in beslag, twee diepe kasten 1,30 centimeter.

Natuurlijk zit u nooit vast aan standaard maten, als u kiest voor een handgemaakte keuken. In de werkplaats van Nostalgisch Wonen staan ervaren vakmannen voor u klaar om uw keukeneiland in elke gewenste maat te maken. Ontdek de mogelijkheden van de handgemaakte landelijke keuken.