Overstappen van gas naar inductie, hier moet u op letten
Landelijke keukens
Jan van de Scheur
Landelijke keukens
09/28/2020
3 min
0

Overstappen van gas naar inductie, hier moet u op letten

09/28/2020
3 min
0

Een inductie kookplaat in uw landelijke keuken? Misschien kijkt u er een beetje van op. In een landelijke keuken hoort toch eigenlijk gewoon een ‘ouderwets’ gasfornuis? Toch stappen steeds meer mensen over naar inductie. De laatste jaren ligt het gebruik van gas onder de loep en wordt het energiegebruik steeds verder teruggedrongen.

Met de energietransitie is het doel om in 2050 heel Nederland van het gas af te hebben. Dus waarom begint u er nu al niet mee? Zeker als u zonnepanelen op uw dak heeft liggen, is koken op inductie een logische volgende stap. Een inductie kookplaat staat ook prima in een landelijke keuken.

Voor u overstapt van gas naar inductie, willen we u graag wat tips meegeven. Want koken op inductie werkt net even anders dan op gas. Zo kunt u bijvoorbeeld niet al uw oude pannen blijven gebruiken.

Hoe kunt u overstappen van gas naar inductie?

Er zijn zeer veel verschillende inductie platen verkrijgbaar. Welke gaat u kiezen? Als u de inductie kookplaat in de bestaande uitsparing in het aanrechtblad wilt zetten is het belangrijk om deze maat goed op te meten. Uit een granieten aanrechtblad zaagt u niet even een extra stukje. Het is natuurlijk ook zonde als er een opening naast de kookplaat overblijft, omdat hij kleiner is dan het gasfornuis wat er eerst zat.

Wilt u een inductie kookplaat in uw nieuwe landelijke keuken zetten, dan is de keus aan u, wij zorgen wel dat hij er netjes in past. U kunt kiezen hoeveel pitten u wilt, eventueel een aparte wokbrander en natuurlijk hoeveel extra functies u wenst. Op veel inductieplaten zitten allerlei handige snufjes, die het koken, bakken en braden nog leuker en eenvoudiger maken. Afhankelijk van uw wensen kunt u al een inductie kookplaat krijgen vanaf € 300,-.

Omdat een inductie kookplaat op elektriciteit werkt is het belangrijk om na te gaan of uw elektriciteitsaansluiting geschikt is voor de inductie kookplaat die u op het oog heeft. Kan deze aansluiting voldoende elektriciteit leveren?

Landelijke keuken met kookeiland

Inbouwen van een inductie kookplaat

Het inbouwen van een inductie kookplaat is niet heel ingewikkeld. Het is wel belangrijk dat u verstand heeft van elektra. Bij twijfel kunt u dit het beste laten doen door een ervaren elektricien. De meeste inductieplaten hebben een 5-polige stekker en een twee of drie fase aansluiting nodig. Ook moet er een goede kabel worden getrokken van uw meterkast naar de keuken.

Het inbouwen van de plaat zelf is eenvoudig. Zeker als er de juiste ruimte in het aanrechtblad zit, kunt u de kookplaat voorzichtig in het gat laten zakken en zal hij netjes op zijn plek blijven liggen. Vastzetten of afkitten is hierbij niet nodig.

Nieuwe pannen als u van gas naar inductie gaat

Niet alle pannen zijn geschikt voor koken op inductie. De kans is daarom groot dat uw oude pannen niet werken op de nieuwe kookplaat. Inductie werkt met een elektromagnetisch veld, waarmee de pannen verwarmd worden. Dit veld kan pas opgewekt worden wanneer er een geschikte pan op de plaat wordt gezet.

Het is meestal niet nodig om al uw pannen te vervangen wanneer u overstapt naar inductie. Vaak zien we dat pannen, die op gas hebben gestaan, geen vlakke bodem meer hebben. Ook het materiaal van de pan is belangrijk om het systeem te laten werken. Als de pan geen goed contact maakt op de plaat, zal hij niet warm worden.

Een inductieplaat stelt in grote lijnen de volgende drie eisen aan uw pannen:

  1. Pannen met een vlakke bodem.
  2. Bij voorkeur pannen met een dikke bodem, zodat de warmte goed verdeeld wordt.
  3. De pannen moeten magnetisch zijn, 100% rvs, koper of aluminium werkt niet.

Oude pannen die aan bovenstaande eisen voldoen kunt u dus gewoon gebruiken op uw nieuwe inductie kookplaat. Zolang ze maar magnetisch zijn en een vlakke en dikke bodem hebben. Die fijne, oude gietijzeren pan kunt u dus gewoon blijven gebruiken, zolang de bodem nog netjes vlak is.

Nieuwe pannen voor inductie

Is het voordeliger om op inductie te koken?

Koken op inductie is energiezuinig, want alleen de pan wordt verwarmd. Er gaat dus geen warmte verloren. Daarnaast is het ook een veilige manier van koken. Het risico op een keukenbrand wordt enorm verkleind. Zeker met kleine kinderen is het een ideale manier van koken, omdat de plaat om de pan heen koel blijft. En, u zult zich nooit meer afvragen of u het gas wel heeft uitgedraaid. Een inductieplaat wordt meestal uitgevoerd met een droogkookbeveiliging en als er geen pan op staat, schakelt hij vanzelf uit.

Op dit moment bent u nog niet veel voordeliger uit als u overstapt van gas naar inductie. Maar dat gaat snel veranderen. De belasting op gas stijgt, zodat koken op een gasfornuis steeds duurder wordt. Heeft u zonnepanelen op uw dak, dan voorziet u zelf in stroom voor uw inductie kookplaat.

Landelijke keuken met inductie kookplaat

Is uw interesse gewekt voor de inductie kookplaat? Wij helpen u graag met het ontwerpen van een schitterende landelijke keuken, waarin uw inductie kookplaat mooi uitkomt. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op. Of ontdek onze maatwerk landelijke keuken.

Reacties
Categorieën