Houten Hemelbedden zijn bijzonder sfeervol in uw landelijke slaapkamer.
Nostalgisch Wonen is gespecialiseerd in het vervaardigen van landelijk meubilair. Zo vervaardigen wij naast landelijk meubilair voor de huiskamer, ook kledingkasten, dressoirs en bedden voor uw landelijke slaapkamer.
In onze werkplaats vervaardigen we landelijke hemelbedden van massief eikenhout. We maken een hemelbed speciaal voor u op maat, hierbij kunnen wij u voorzien van suggesties of geheel maatwerk leveren, door het bed te vervaardigen naar de door u opgegeven specificaties.
Een eikenhouten hemelbed door ons op maat gemaakt, staat garant voor een stijlvolle slaapplek van hoge kwaliteit. U zult vele jaren genieten van uw duurzame houten bed. We leveren maatwerk om het hemelbed van uw dromen te realiseren!
Wat is een hemelbed precies?
Een hemelbed bestaat uit een ledikant met een frame die tot hoog boven het matras uitkomt.
Een hemelbed is een normaal bed, met een matras van normaal formaat. Het verschil is, dat het ledikant van het bed vier hoge staande balken met daartussen dwarsbalken heeft. Aan de bovenkant vormen de horizontale dwarsbalken een overkapping, oftewel de hemel van het hemelbed. Een hemelbed is slapen in een knusse en fijne omgeving waar u heerlijk weg kunt dromen.
Over het frame van het hemelbed wordt een stof gedrapeerd die als een soepel vallend gordijn tot aan de vloer reikt. Hierdoor ontstaat een afgeschermde ruimte.
Het hemelbed in vroegere tijden
Doet een hemelbed u nostalgisch chic aan? Dat kan goed kloppen! Vroeger was een hemelbed heel gebruikelijk, met name in de hogere en rijkere klasse.
Slaapkamers waren vroeger kamers die voor meerdere doeleinden gebruikt werden, het waren bijvoorbeeld ook kleedkamers en er stonden kaptafels in. De slaapkamer was daardoor vaak een kamer van groot formaat.
Een hemelbed voor een comfortabele slaapplek
Vroeger had men geen centrale verwarming waardoor de grote slaapkamers in de winter niet of slecht verwarmd waren. Het hemelbed was daarom een goede plek om een warme slaapplaats te verwezenlijken.
Zware gordijnen functioneerden als isolatie van de slaapplaats, waardoor warmte binnen in het hemelbed bleef. Dikke gordijnen sloten de slaapplek goed af waardoor het in het hemelbed comfortabeler vertoeven was dan erbuiten.
Het hemelbed tegen stof en tocht
In een grote kamer met een hoog plafond kon het ook erg tochtig zijn. Vanwege de afmetingen van de kamer kon de warmte in bed slecht worden vastgehouden.
Tocht is niet comfortabel, stof dwarrelt vrijelijk in de slaapkamer rond en bovendien kan men ziek worden van aanhoudende tocht. Ook tegen tocht bood het hemelbed een perfecte oplossing, zo had men geen last van koude tocht tijdens het slapen en had men geen last van stof.
Het hemelbed voor privacy
Het kon gebeuren dat personeel of familie de slaapkamer betraden zonder het op te merken, uiteraard werd dat niet altijd op prijs gesteld. Er waren ook huishoudens waar het personeel in dezelfde slaapkamer sliep, om de dame of heer des huizes direct te kunnen bedienen wanneer daar om gevraagd werd. Om deze redenen was een hemelbed ook erg prettig: slapen in een hemelbed met afsluitbare gordijnen bood op die wijze de nodige privacy.
Het hemelbed tegen insecten
In de winter bood een dik gordijn isolatie, in warme zomers drapeerde men een dun gordijn om het hemelbed, om de slaapplek zo goed mogelijk te kunnen ventileren en muggen en andere insecten te weren. In een hemelbed met muskietengaas kon men rustig slapen.
Het hemelbed met verduisterende gordijnen
Vroeger bood het gordijn van een hemelbed de slapers bescherming tegen kou en tocht. Door de gordijnen dicht te trekken, creëerde men een privé ruimte. De gordijnen van het hemelbed waren vroeger van dikkere stof dan nu. Dat had nog een extra bijkomstige functie: de gordijnen werkten verduisterend. Zo kon men heerlijk in een donkere ruimte slapen.
Het hemelbed nu
Een hemelbed was vroeger dus zeer functioneel. Tegenwoordig heeft een hemelbed vooral een decoratieve functie. Het hemelbed van nu is geliefd in de koloniale stijl met gefreesde sleuven in de hoekpilaren, in een sierlijke Victoriaanse stijl of in een moderne landelijke woonstijl.
Ook nu kan een hemelbed een nuttige functie vervullen. Vooral door in de zomer een klamboe aan het hemelbed te bevestigen, wordt een hemelbed tegenwoordig ook functioneel gebruikt.
Net als in vroegere tijden kunt u er in de winter dikke gordijnen aan monteren om u, net als toen, te beschermen tegen kou en tocht, plus dat de gordijnen privacy in bed geven.
Met een hemelbed creëert u zowel in de zomer als in de winter een heerlijke plek om te slapen. Een houten hemelbed is vooral voor een ieder die van de romantische sfeer en het knusse landelijk wonen houdt.
Hemelbed van hout
Een hemelbed recht toe recht aan? Helemaal niet! Er bestaan vele soorten hemelbedden. Net als de andere landelijke meubelen, zoals een bibliotheekkast, eettafel, kloostertafels op maat, kan een hemelbed strak modern met smalle of juist robuuste brede houten balken zijn of met sierlijke romantische rondingen in de houten pilaren.
Hemelbed in landelijke woonstijl
Hemelbedden hebben een nostalgisch en romantisch imago. Bovendien geven dunne witte gordijnen en de stoffen van klamboes een hemelbed een dromerige, zwoele sfeer.
Tegenwoordig is het hemelbed niet alleen maar nostalgisch en romantisch van uiterlijk. Door de jaren heen heeft het hemelbed vele gezichten gekregen: nostalgisch, romantisch, maar ook stoer en robuust.
Welke woonstijl u in uw woning ook hanteert, Modern landelijk, dat kan ook, klassiek landelijk of een industriële woonstijl, een hemelbed maakt uw slaapkamer altijd stijlvol en sfeervol!
Hoe ziet uw landelijke hemelbed eruit? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag uw landelijke woondroom te verwezenlijken. Ontdek hier de mogelijkheden van landelijke interieurs op maat.