Oorfauteuil, de ultieme stoel om te relaxen
Landelijke meubelen
Jan van de Scheur
Landelijke meubelen
09/28/2020
6 min
0

Oorfauteuil, de ultieme stoel om te relaxen

09/28/2020
6 min
0

Zoekt u een comfortabele stoel om rustig in te kunnen lezen of om ontspannen televisie te kijken? Een oorfauteuil biedt u vele uren zitplezier. De hoge rugleuning en prettige armleuningen ondersteunen het lichaam, zodat u lekker zit. Deze fauteuil is een klassiek ontwerp die al vele jaren inspiratiebron is voor meubelontwerpers, deze fauteuil kent daarom diverse uitvoeringen en wordt zowel in klassieke als moderne vormgeving gemaakt.

Wat is een oorstoel?

De meeste oorfauteuils hebben een rugleuning die naar boven toe wat breder uitloopt, de mate waarin de rugleuning breder wordt varieert. De rugleuning van de oorstoel heeft aan de zijkanten een extra deel ‘rugleuning’, welke naar voren wijst. Hierdoor krijgt u een behaaglijk gevoel als u in deze stoel plaatsneemt.

Een stoel met oren

Een oorstoel is een fauteuil met als kenmerk dat aan weerszijden van de rugleuning, en dan met name op oor hoogte, een extra element aan de fauteuil is toegevoegd. Door ronde vormen lijkt dit element bij sommige stoelen net op een menselijk oor. Soms wordt dit extra element ook wel een vleugel genoemd. Een oorfauteuil wordt daarom ook wel vleugelstoel genoemd.

Vleugelstoel met afgeronde armleuning

Een oorfauteuil wordt met name een vleugelstoel genoemd, wanneer de stoel in meerdere elementen in het ontwerp welvingen heeft. Comfortabel afgeronde armleuningen en de rugleuning met subtiele of duidelijk aanwezige zijvleugels benadrukken de vorm van vleugels.

Een stoel met een chique en gezellige uitstraling

Een oorfauteuil is een echte eyecatcher. Of het nu een grote of kleinere uitvoering betreft, het is een imposante stoel die altijd gezelligheid uitstraalt. Een oorstoel kan zijn thuis vinden in een landelijke woonstijl, klassieke woning of juist in een modern huishouden.

Oorfauteuil Queen Anne

De oorfauteuil… een Koninklijke stoel

Het design van de ‘oorfauteuil’ of ‘vleugelstoel’ is ontstaan in de tijd van Queen Anne. Veel meubelstukken kennen qua vormgeving hun oorsprong in de tijd van Queen Anne. Het is een van de meest bekende en populaire stijlen. De Queen Anne stijl is nog altijd populair bij de productie van moderne meubels.

Thee drinken bij de Koningin op comfortabele oorstoelen

Voor de tijd van Queen Anne waren de meubelstukken fors en uitsluitend functioneel. Meubels waren zwaar en mannelijk te noemen. Queen Anne nodigde graag mensen uit op de thee, er werd met familie en vrienden thee gedronken, maar ook tijdens zakelijke gesprekken.

Queen Anne wilde hiervoor meubilair met een uitnodigend karakter hebben. Bovendien moesten het lichtere stoelen zijn, zodat het een en ander verplaatst kon worden om de inrichting aan te passen naar het aantal genodigden en de soort bijeenkomst. Verplaatsbaar meubilair was daarom een uitkomst. Salontafels, stoelen, kleine banken, chaise longues werden in de Queen Anne stijl ontworpen.

Oorfauteuil, tijd voor een goed gesprek

Zo is het ontwerp van de oorstoel in die tijd ontstaan. Comfortabele stoelen om rustig gesprekken in te voeren. De oren van stoel zorgden voor privacy tijdens wat gewichtigere gesprekken in grotere gezelschappen.

Naast verplaatsbaar meubilair, wilde Queen Anne uiteraard bijpassende buffetkasten, boekenkasten, bureaus en meer. De nieuwe meubelstijl beviel haar dermate, dat er al snel meerdere meubelstukken in de nieuwe stijl werden ontworpen en doorgetrokken naar de andere vertrekken in huis, bijvoorbeeld slaapkamer meubilair.

Kenmerken van Queen Anne Meubels

Meubels van Queen Anne zijn te herkennen aan lichte, ronde en sierlijke meubels. Queen Anne meubels zijn ingetogen gedecoreerd, maar hebben wel sierlijke welvingen in bijvoorbeeld stoelpoten en armleuningen. Karakteristiek voor deze meubelen zijn dan ook vooral de gewelfde poten van bijvoorbeeld stoelen of kasten.

Comfortabel ontspannen met een oorfauteuil

Het ontwerp van de oorfauteuil heeft als voornaamste doel maximaal comfort te bieden. De naar boven toe verbredende rugleuning met zijdelings en soms ook bovenaan geplaatste vleugels zijn zo ontworpen om rug, hoofd en de hals bescherming te bieden tegen kou en tocht, maar ook tegen te veel warmte, bijvoorbeeld tegen teveel hitte van de open haard, of tegenwoordig de verwarming.

De rugleuning van deze fauteuil loopt over de gehele lengte van het zitgedeelte door, wat zorgt voor een gevoel van geborgenheid om maximaal te ontspannen.

Oude leren oorfauteuil

Rustig privé gesprekken voeren in een oorfauteuil

Een fauteuil zonder extra oortjes!

De oorfauteuil beschouwt men vaak als een klassieke stoel, maar het ontwerp gaat inmiddels al eeuwen mee en veranderd ook steeds mee in de tijd. Zo zijn de oren van deze fauteuil oorspronkelijk, naast bescherming tegen tocht, hitte en kou, bedoeld om rustig gesprekken in te voeren, om de kans op extra meeluisterende oortjes te minimaliseren. Deze functie van de oorfauteuil wordt tegenwoordig geaccentueerd door het vergroten van de oren, sommige meubelontwerpers geven een fauteuil enorm grote oren.

Een oorfauteuil: lekker zitten in uw eigen cocon

Naast het feit dat de oren van de fauteuil ervoor zorgen dat een gesprek min of meer privé kan blijven, zorgt het ook voor afscherming van te veel ongewenste geluiden. De oren van de oorfauteuil bieden rust qua geluid en qua zicht. Zo kunt u comfortabel en rustig genieten van een goed boek, muziek of een kopje thee.

Een oorfauteuil maakt het mogelijk om u even terug te trekken en af te sluiten voor de rest van de omgeving. Oorfauteuils bieden volledige ondersteuning aan uw lichaam door de hoge rugleuning, eventueel met gebogen hoofdsteun en ondersteunende armleuningen. Zo kunt u thuis comfortabel genieten.

Moderne oorfauteuil

Moderne oorfauteuils

Een oorfauteuil in nostalgische vormgeving zijn veel te vinden in klassieke woonstijlen. Deze fauteuil past daarom ook perfect in de klassieke landelijke woonstijl, maar ook prima in de moderne landelijke woonstijl.

De oorfauteuils uit de tijd van Queen Anne hebben sierlijke welvingen, moderne oorfauteuils kenmerken zich juist door strakkere lijnen. Ook een moderne oorfauteuil is een uiterst comfortabele stoel en een stijlvolle toevoeging aan uw interieur.

Bij Nostalgisch Wonen maken we fauteuils op maat. We kunnen oorfauteuils in de klassieke stijl voor u maken, maar ook kunnen we fauteuils voor een modern landelijke woonstijl vervaardigen.

Oorfauteuils in landelijke kleuren

Een oorfauteuil past door zijn stijlvolle en comfortabele voorkomen perfect in een landelijk interieur. Deze fauteuils kunt u in diverse kleuren laten maken. U kunt het hout zichtbaar laten of het minder in het oog laten springen. Het hout van de oorstoel kunt u ook precies in de kleur van uw woonstijl laten lakken.

Ook de bekleding van de fauteuil kunt u perfect matchen met uw landelijke interieur. Bekleding in lichte natuurlijke kleuren passen uiterst goed bij de landelijke woonstijl. Geruite stof complementeert een Engels landelijke woonstijl. U kunt ook denken aan geheel andere kleuren om de fauteuil te laten passen bij een designinterieur, bijvoorbeeld frisse en opvallende kleuren zoals groen, blauw of rood.

Oorfauteuils met luxe bekleding

Een oorfauteuil kunt u laten bekleden met diverse soorten stof of leer. Kiest u voor stof, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een zachte gecapitonneerde stoffering voor een traditionele landelijke look.

Ook met een lederen oorfauteuil kunt u alle kanten op. Een fauteuil met oren in soepel glad leer past perfect bij een moderne woonstijl, u kunt ook kiezen voor een fauteuil in geschuurd leder voor een stoere landelijke woonstijl.

Tips voor een oorfauteuil bij u in huis

Deze bijzondere fauteuil is door de vormgeving een prachtige blikvanger in uw interieur. Wilt u de aanwezigheid van de fauteuil subtiel en ingetogen houden? Kies dan een oorfauteuil in een kleur die mooi samengaat met de kleuren in uw huis, bijvoorbeeld een kleur die perfect past bij uw kleur bank. Zo creëert u een evenwichtige sfeer in huis.

Oorfauteuils en accessoires

Indien u voor een leren fauteuil kiest, kunt u de uitstraling van het leer verzachten door de fauteuil te combineren met zachte natuurlijke materialen, bijvoorbeeld een wollen deken om lekker om u heen te slaan en een hoogpolig vloerkleed. Leer in combinatie met zachte materialen geven uw interieur een warme en sfeervolle uitstraling.

Oorfauteuils in duo kleur

Het ontwerp van de oorfauteuil leent zich voor het aanbrengen van extra details, zo wordt de vorm van de oorstoel extra benadrukt. U kunt bijvoorbeeld verschillende kleuren bekleding kiezen voor de binnenzijde en de buitenzijde van de fauteuil. Dit kan subtiel, door te kiezen voor twee tinten van één kleur, of juist een uitgesproken contrasterende kleur. Hoe dan ook, met duo kleuren geeft u een eigen karakter en mooie extra twist aan de oorstoel.

Oorfauteuils met hocker

Wilt u graag languit zitten in uw fauteuil, met de benen gestrekt? Maar niet altijd? Combineer uw oorfauteuil met een bijpassende hocker. Met een voetenbank bij uw oorstoel kunt u uw benen even lekker languit leggen en kunt u volledig ontspannen in uw oorstoel.

Oorstoel op maat

Nieuwsgierig naar de oorfauteuils die wij voor u kunnen maken? Kom eens bij ons langs, wij helpen u graag en geven u advies voor een perfecte oorstoel, die past bij uw woonwensen.

Reacties
Categorieën