Een nieuwe landelijke keuken ontwerpen is niet makkelijk. Er worden veel fouten gemaakt bij het zelf ontwerpen van een keuken. Dat is niet raar, er zijn zoveel dingen waar u rekening mee moet houden. In de praktijk weet u wat er wel en niet werkt, maar om dit overzichtelijk op papier te zetten is een ander verhaal.
Bij het ontwerpen van uw nieuwe landelijke keuken kunt u snel de focus leggen op hoe uw ideale keuken eruit moet zien. U ziet prachtige keukens in allerlei magazines. Dat wilt u ook wel. Pas als uw nieuwe keuken geïnstalleerd wordt, komt u erachter dat sommige dingen helemaal niet praktisch zijn in het dagelijks leven en dat is natuurlijk zonde.
Om u voor teleurstellingen te behoeden en een handje te helpen hebben we in deze blog de 7 meest gemaakte fouten bij het ontwerpen van een landelijke keuken op een rijtje gezet.
1. De vloer in uw landelijke keuken
U gaat een nieuwe landelijke keuken laten maken. Al uw wensen worden verwerkt tot één droomkeuken. U denkt na over welke keukenkastjes u waar wilt hebben, welke afwerking ze moeten krijgen, welke keukenapparatuur u wilt, het aanrechtblad wordt uitgekozen en de tegeltjes voor de achterwand worden met zorg uitgezocht.
Uw op maat gemaakte landelijke keuken wordt geweldig. U vergeet alleen één belangrijk ding. Wat komt er op de vloer van uw nieuwe keuken? De vloer is een onderdeel van de keuken die vaak vergeten wordt. En dat is zonde, want een mooie vloer maakt echt het verschil.
Daarnaast moet een keukenvloer praktisch zijn. Heeft u een open keuken, dan denkt u er misschien over om de vloer uit de woonkamer door te trekken naar de keuken. Dit ziet er prachtig uit, maar als u een houten vloer heeft zult u er rekening mee moeten houden dat deze slecht tegen water kan. In een keuken voorkomt u niet dat er druppels water op de vloer vallen. Een houten vloer in de keuken zal daardoor snel lelijk worden. Vergeet dus niet om goed na te denken over de vloer van uw keuken.
2. Kies de juiste kleuren
Zeker als u een open keuken heeft, is het belangrijk dat de gekozen kleuren goed passen bij de woonkamer. Het zou zonde zijn als de kleur van uw gespoten keukenkastjes vloekt bij de laklaag van uw buffetkast, die net om de hoek bij uw eettafel staat. Kijk daarom goed naar het geheel.
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de kleur van de meubelen. Ook als u de muren en het plafond van een nieuwe verflaag wilt voorzien is het belangrijk dat deze past bij de rest van uw interieur.
3. Praktische landelijke keuken
Wanneer u helemaal zelf uw nieuwe landelijke keuken mag ontwerpen schuilt er een gevaar. De kans is groot dat u vooral kijkt naar wat u mooi vindt en de praktische kant in uw enthousiasme vergeet. Daardoor kan uw droomkeuken zomaar veranderen in een nachtmerrie, want een onpraktische keuken is een grote ergernis waar u dagelijks mee geconfronteerd wordt.
Ontwerp uw keuken daarom niet alleen om mooi te zijn, maar kijk vooral naar wat handig is. Waar komt uw keukenapparatuur en waar hangt u het handdoekenrek, zodat u niet de hele keuken door hoeft met druipende handen?
Dit zijn maar een paar praktische dingen waar u over na moet denken bij het ontwerpen van uw nieuwe landelijke keuken. Gelukkig staat u er niet alleen voor. In de werkplaats van Nostalgisch Wonen vindt u echte vakmannen die jarenlange ervaring hebben met het maken van schitterende én praktische landelijk keukens. U mag dus passend advies verwachten.
4. Landelijke keuken met kookeiland
Een kookeiland is een schitterende uitbreiding van uw landelijke keuken. Wilt u een kook- of keukeneiland in uw landelijke keuken? Neem deze dan meteen mee in het ontwerp. Wanneer u denkt deze later toe te voegen loopt u het risico dat hij nergens meer past.
Kijk ook hier goed naar de praktische kant. Blijft er genoeg ruimte over in uw keuken, wanneer er een kookeiland geplaatst wordt. Zeker als u barkrukken bij het eiland wilt plaatsen heeft u meer ruimte nodig dan u denkt. U wilt natuurlijk wel ongestoord rond kunnen lopen terwijl u aan het koken bent.
5. Welke materialen wilt u gebruiken?
Bij een op maat gemaakte keuken kunt u kiezen welke materialen en welke afwerking er gebruikt wordt. Sommige materialen vragen meer onderhoud dan anderen. Hier moet u tijd en zin in hebben. Weet u van tevoren dat u dit onderhoud niet gaat doen, dan kunt u beter voor een ander materiaal kiezen.
Neem als voorbeeld marmer. Een marmeren aanrechtblad is schitterend om te zien, maar wel gevoelig voor vocht en vlekken. Andere materialen zijn niet hittebestendig, waardoor u altijd zult moeten werken met onderzetters op uw aanrechtblad.
Onbehandeld hout vraagt verzorging. Het is gevoelig voor krassen, vocht en warmte. Denk bijvoorbeeld aan de stoom van de vaatwasser. In extreme gevallen kan het hout kromtrekken of scheuren door de hitte en het vocht.
6. Pas de landelijk keuken aan op de gebruiker
Zeker wanneer u langer of korter dan gemiddeld bent, is het belangrijk om de keuken aan te passen aan de lengte van de persoon die hem het meeste zal gaan gebruiken. Er is niets zo vervelend werken als een keuken waarin alles net te hoog of te laag is. Bent u lang van stuk dan zult u bij het bereiden van een uitgebreide maaltijd last krijgen van uw rug, door het continue gebogen staan. Ben u wat korter dan gemiddeld, dan kunt u net niet in de pannen kijken en zitten de bovenkasten net buiten handbereik. Dat werkt niet fijn.
Wanneer u uw landelijke keuken op maat laat maken zit u niet vast aan de standaard maten voor keukens. U kunt zelf bepalen wat de ideale werkhoogte is.
7. Te weinig kastruimte
Kent u iemand die kastruimte over heeft in de keuken? Vast niet. Kastruimte heeft u nooit genoeg. Hoeveel u ook heeft, de kasten gaan altijd vol. Er is niets zo vervelend als noodgedwongen keukenapparatuur op het aanrecht te laten staan, omdat het niet meer in de kast past. Bedenk daarom tijdens het ontwerpen van uw nieuwe keuken al hoeveel kastruimte u nodig heeft. Zodat u al uw servies en andere benodigdheden goed kwijt kunt.
Wilt u ook een praktische én mooie landelijke keuken op maat laten maken? Ontdek de mogelijkheden van een landelijke keuken op maat.