5 ongelofelijk nuttige tips voor uw handgemaakte keuken
15 februari 2021 

5 ongelofelijk nuttige tips voor uw handgemaakte keuken

Kunt u wel wat nuttige tips voor uw keuken gebruiken? In uw huidige keuken kunt u vast een aantal punten bedenken die u graag anders zou willen zien. Kasten waar bepaalde keukenspullen nu net niet in passen, een onhandig geplaatst apparaat of een lade waar u net niet in kwijt kunt wat u zou willen.

De indeling van uw keuken is bepalend voor het gebruiksgemak. Wanneer u tijdens het ontwerpen hier al rekening mee houdt kunt u veel meer kwijt in uw keuken en zult u gemakkelijker overal bij kunnen. Praktisch ingedeelde kasten bieden veel meer opbergruimte en daarvan heeft u in een keuken nooit genoeg.

Natuurlijk is het belangrijk om na te denken over hoe uw keuken er uit komt te zien en waar u uw favoriete inbouwapparatuur wilt hebben, maar wat er in de kasten en lades gebeurt is minstens even belangrijk. We geven u 5 ongelofelijk nuttige tips om rekening mee te houden bij uw keukenindeling.

Tip 1: Deel uw keuken in zones in

Een logische indeling in uw keuken zorgt ervoor dat u nooit meer iets kwijt bent en u niet onnodig heen en weer hoeft te lopen. Alles binnen handbereik, op de plek waar u het nodig heeft, dat is fijn werken. Hou daarom bij het indelen van uw keuken de vijf zones in de gaten:
1. Koken
2. Voorbereiden
3. Afspoelen
4. Opbergen
5. Voorraad

Zorg dat u in de zone koken alles bij de hand heeft wat u nodig heeft om te koken en bakken. Dus niet alleen pannen, maar ook spatels, kruiden die u tijdens het koken gebruikt en bijvoorbeeld een maatbeker. In de zone voorbereiden wilt u in ieder geval snijplanken en messen bij de hand hebben. Bedenk zo voor elke zone wat u hier nodig heeft en hoeveel ruimte uw keukenspullen hier innemen. Niets zo vervelend als een keuken waar niet al uw spullen in passen.

Nuttige tips keukenindeling

Tip 2: Lades in plaats van kasten

We zien steeds vaker lades in plaats van keukenkastjes. En dat is niet vreemd, want lades zijn enorm handig. Zeker voor uw voorraad. In een kast staat alles voor en op elkaar. Het lijkt wel alsof u altijd het achterste uit de kast nodig heeft. Zet u uw voorraad in een lade, dan ziet u in één oogopslag wat u in huis heeft.

In een lade hoeft u nooit meer te zoeken. U heeft meteen zicht op de hele inhoud en wanneer u ze praktisch indeelt kunt u er ook nog veel meer in kwijt. Kies ondiepe lades voor uw bestek en kookgerei. Zorg voor een lade met handige indeling, zodat niet alles op één grote berg belandt. Geef elke soort zijn eigen bak en u kunt blindelings uw spullen terugvinden.

Tip 3: Benut de ruimte onder de spoelbak

Het keukenkastje onder de spoelbak is vaak weggegooide ruimte. In de meeste standaard keukens is het een loze ruimte waar u weinig in kwijt kunt. Door de afvoer, waterleidingen en het sifon is het een lastige kast qua ruimte.

In een handgemaakte keuken bieden we u de mogelijkheid om ook uit deze ruimte het optimale te halen. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals een speciale lade, die de extra ruimte naast de spoelbak benut. Dit is natuurlijk een handige plek voor het opbergen van sponzen, afwasmiddel en andere gebruiksvoorwerpen die u in de buurt van uw spoelbak gebruikt. Zo hoeft er niets op het aanrecht te blijven slingeren, maar kunt u ze netjes opbergen.

Nuttige tips keuken

Tip 4: Stem uw keuken af op uw gewoonten

Vindt u het fijn om veel levensmiddelen op voorraad te houden? Zorg dan dat u hier voldoende kastruimte of lades voor heeft. U zult een keuken heel anders indelen wanneer u elke dag vers uw boodschappen haalt of wanneer u één keer per week alles in huis haalt wat u nodig heeft. Zorg dat de bergruimte past bij uw gewoonten.

Heeft u bijvoorbeeld grote keukenapparatuur, zoals een blender of keukenmachine, die u regelmatig gebruikt? Het is handig als u een kast heeft waar deze apparaten in passen. Of dat u extra ruimte heeft op het aanrecht waar u apparatuur van dit formaat kunt laten staan, zonder dat ze in de weg staan. Bedenk daarom vooraf goed hoe u uw keuken gebruikt. Dit geldt ook zeker voor kookmaterialen. Het is een grote ergernis als u tijdens het koken continue verschillende kasten in moet duiken, omdat uw kookmaterialen niet onder handbereik liggen.

Tip 5: Uw landelijke keuken voor nu én later

Een degelijke keuken gaat zeker twintig jaar mee. De handgemaakte keukens van Nostalgisch Wonen zijn van hoge kwaliteit en oerdegelijk. U zult vele jaren plezier hebben van uw maatwerk landelijke keuken. Hou er bij het ontwerpen van uw keuken dan ook rekening mee dat uw keuken ook over twintig jaar nog bij u past.

Wellicht vindt u het nu geen probleem om achterin een diepe kast te kruipen om uw keukenbenodigdheden te pakken, maar is dat over twintig jaar nog zo? Misschien is het beter om in plaats van een diepe kast te kiezen voor een lade of apothekerskast.

Een keuken op fijne werkhoogte is niet alleen fijn als u wat ouder wordt, maar is ook nu al handig. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser eens niet in een lage kast, maar zet hem wat hoger, met een lade eronder. Dit scheelt heel veel bukken, dat voelt meteen als luxe.

Natuurlijk kunnen wij nog veel meer nuttige tips bedenken om uw handgemaakte keuken van alle gemakken te voorzien. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag ons gerust om advies, we stellen met plezier uw ideale handgemaakte keuken samen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen